'Nederland telt te weinig gekleurde rechters'
Binnenland

'Nederland telt te weinig gekleurde rechters'.

Wat mogen wij ons gelukkig prijzen met Leendert Verheij. Leendert is 65 jaar, functioneerde de afgelopen vijf jaar als president van het Gerechtshof Den Haag en gaat over drie dagen met pensioen. Vlak voordat hij achter de geraniums plaatsneemt, mocht hij vanmorgen aanschuiven bij het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1.

Daar deed hij een opmerkelijke uitspraak. Verheij stelt dat Nederland kampt met een overschot aan witte/blankgekleurde rechters. Dat vindt Verheij niet normaal, want geen juiste afspiegeling van de samenleving.

En wat is er aan te merken op het werk dat zijn uitvoeren? Niets, alleen de huidskleur is de boosdoener. Momenteel is twee procent van de rechters en juridische medewerkers van niet-westerse komaf. Een percentage van tien procent zou meer op zijn plaats zijn en zo snel mogelijk graag, zo is Verheij van mening. Het werven van nieuwe rechters uit minderheidsgroepen verloopt daarentegen "moeizaam".

Quota versus kwaliteit

Afijn, gaan we weer. Wat maakt het nu uit welke kleur mensen hebben, zolang als ze hun beroep naar behoren uitoefenen. We horen nooit iemand over het feit dat er te weinig Aziaten in de politiek en/of rechtbank zitten en horen we hen klagen? Verheij is duidelijk iemand die in zijn hoofd geprent heeft zitten dat quota bijdraagt aan kwaliteit.

Verheij heeft overigens nog ergens moeite mee, nu hij toch in de gelegenheid wordt gesteld een soort afscheidspraatje te houden, namelijk het discriminerende en racistische gedrag dat rechters erop nahouden. Hij draagt als voorbeeld een rechter aan die tegen een moslim zei: "Jij gaat zeker niet naar de vrijdagmiddagborrel, hè?"

"We moeten onze zienswijze veranderen"

Nou, schokkend hoor Leendert. Laten we elke vorm van humor lekker uitbannen. Misschien nog een moraalpolitie brevetje in het leven roepen? Bij genoeg deugende zinnen een toppositie cadeau krijgen of zo. Enfin, ook meneer Verheij is doordrenkt van white guilt, hij zou graag zien dat we ons aanpassen aan mensen uit andere culturen, in plaats van andersom.

Alle artikelen geladen. Overzicht →