Nederland verdient beter

Nederland verdient beter 

02 mei 2020 - 12:44

Gewetensvraag aan Mark Rutte en Jaap van Dissel en zijn mensen: hoe kan het dat we van begin af aan wisten dat vooral ouderen slachtoffer worden van Covid-19, maar dat we de mensen in verzorgings- en verplegingstehuizen niet extra hebben beschermd? Hoe kan het dat er paniek is over een virus dat mensen doodt, zonder dat we de kwetsbaren beschermen? Hoe makkelijk was het geweest om juist hen te beschermen, omdat ze al in ‘lock-down’ zitten in hun verzorgingstehuizen? En als het ‘normaal’ is dat we mensen opnemen in verzorgingstehuizen omdat ze ziek of te oud zijn om voor zichzelf te zorgen, moet het Nieuwe Normaal dan niet zijn dat we de vrijheid van mensen bepalen aan de hand van hun gezondheid? In plaats van heel Nederland op te hokken en de economie op slot te draaien?

Waarom wordt de anderhalvemetersamenleving ons door de strot geduwd als het Nieuwe Normaal, terwijl we prima door kunnen gaan met het oude normaal als we de zieken, zwakkeren en ouderen isoleren?

Hoe kunnen jullie negeren dat mensen sterfelijk zijn?  

Dat sterven normaal is?  

Dat de economie op slot gooien niet normaal is?

Dat faillissementen niet normaal zijn?

Dat recessies niet normaal zijn?

Dat een depressie niet normaal is?

Dat het grootste begrotingstekort sinds de Tweede Wereldoorlog al helemaal niet normaal is?

Hoe kun je een lock-down intelligent noemen, terwijl mensen groepsdieren zijn die met anderen willen verkeren, of dat nou op het werk, op de sportschool of in vriendenkring en familieverband is? Maar vooral: hoe kun je niet inzien dat sterfelijkheid normaal is? En waarom wordt gepretendeerd dat een anderhalvemetermaatschappij normaal is? Anders dan dat ondernemers het water aan de lippen staat en ze álles willen beweren en proberen om een faillissement te voorkomen. Waarbij een faillissement nog het minste probleem is: dat alle werknemers werkloos worden bij een faillissement lijkt loonslavend Nederland niet te beseffen. Het gaat niet om die ene ondernemer; het gaat om zijn voltallige personeel dat bij een faillissement, werkloos geraakt.

Natuurlijk is het makkelijk om kritiek te hebben aan de zijlijn, maar het wordt pas écht makkelijk als iedereen om je heen zich afvraagt waarom we als land failliet moeten omdat er een dodelijk virus heerst dat het desondanks niet voor elkaar krijgt om heel Nederland uit te roeien – wat Jaap en z’n mensen er ook van zeggen. Ja, journalistiek Nederland mag dan verontwaardigd doen dat er überhaupt slachtoffers vallen door toedoen van Covid-19, maar buiten de media is er alleen maar onbegrip. Iedereen begrijpt dat je op anderhalve meter niet naar de kapper kan, niet uiteten kan, niet naar school kan, niet naar het theater kan, niet naar de kroeg kan, niet in een auto of vliegtuig kan zitten, laat staan met het openbaar vervoer – je kunt zelfs niet naar de Albert Heijn zonder jezelf voor de gek te houden. Dat mandje is misschien gedesinfecteerd, maar really? Al die spullen in de winkel dan? De touchscreens van de zelfscankassa’s dan? De medewerkers van de bakkerij die zelfs zonder handschoenen het brood aanraken? Er is een nepveiligheid gecreëerd en iedereen zwijgt erover.

De anderhalvemetersamenleving is niet het Nieuwe Normaal – tenzij je een sadist bent die het leuk vindt om mensen mentaal te mishandelen. Als we dan zo nodig een Nieuw Normaal moeten, maak dat er dan een waar de kwetsbaren vanaf een bepaalde leeftijd de keuze hebben om al dan niet mee te doen aan het leven. Sluit ze uit. Tenzij ze bewust het risico nemen om besmet te raken. Laat ze. Geef ondernemers de kans om ze uit te sluiten en te weigeren in hun winkels – behalve op rustige momenten. Het gaat om de kwaliteit van leven, zeker als oudere. Laat ze naar de markt gaan als ze willen. Laat ze naar hun kleinkinderen gaan als ze willen. Laat ze uiteten gaan als ze willen. Laat ze alleen weten dat de kans groot is om te sterven wanneer ze ziek worden. Laat ze. Ook als dat druk levert op de gezondheidszorg. Regel meer IC-bedden, zorg voor meer gekwalificeerd personeel en leg de rekening bij ziektekostenverzekeraars in plaats van bij de gehele samenleving. Het concept heet niets voor niets ‘samen’leving, Mark en Jaap. Dat idiote voorvoegsel met die willekeurig verzonnen ‘anderhalvemeter’ is niets anders dan marketing. Net als #staysafe #samen #houvol. Jullie zijn beter dan dat.

En wij, oud en jong, verdienen beter, verdienen meer, veel meer dan jullie mantra ‘anderhalvemetersamenleving’.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.