Nederland wordt een dictatuur light

Nederland wordt een dictatuur light 

08 augustus 2020 - 13:14

Het is een prachtige vrouw, zwart, lang, normaal postuur en in een kleurrijke jurk. Ik moet haar passeren om de parkeergarage te bereiken en de keuze is of ik het zandpad zal nemen of het betegelde pad waar zij staat. In beide gevallen moet ik erlangs. Aangezien zand viezer is, kies ik voor de tegels. Als ik voorbijloop klinkt het in onvervalst plat Rotterdams: “Anderhalve meter afstand houden bitch!”

Ik proest het spontaan uit. Om het pad heen is alle ruimte, maar echt, álle ruimte. Aan de ene kant moet je dwars door het zand, aan de andere kant over het grasveld. Als je al überhaupt spastisch afstand zou willen houden, want in welke wereld lopen wildvreemden door elkaars aura als je alle ruimte hebt om het niet te doen?! “Joh, doe normaal”, roep ik haar lachend toe.

Het antwoord kent geen originaliteit: “Anderhalve meter bitch!” aangevuld met: “1 punt 5!”

Ik vind het hilarisch. Je loopt in je bubbel naar de parkeergarage en volledig uit het niets begint een vrouw te viswijven. Als je wil dat ik anderhalve meter afstand houd, of ‘1punt5’, zoals zij gilt, zeg het dan gewoon. Normaal. Beter nog: doe een stap achteruit en wijs me erop dat ik blijkbaar vergeet afstand te houden. Nou ja, niet die afstand die zij eist. Het is echter niet de enige reden waarom het hilarisch is. Mensen ervaren macht. Macht om de ander gelegitimeerd toe te schreeuwen. BITCH!

Je moet van goeden huize komen om mij te raken – het lukt wel hoor, dankzij Corona zitten er megagrote gaten in mijn schild – maar je hebt ook nog een eigen verantwoordelijkheid hè? Nooit maar dan ook nooit zal ik toegeven aan het gedram van Hugo de Jonge en Mark Rutte, die denken dat een virus dat ‘here to stay' is onze levens massaal moet beperken. Die denken dat ‘one size fits all’. Die jonge mensen de mogelijkheid tot leven ontnemen omdat ‘het virus nog niet klaar is met ons’. En wee je gebeente hé, je kunt zomaar opa en oma besmetten, dus geen kringverjaardagen.

Politiek Den Haag is de onzalige weg van ‘dictatuur light’ ingeslagen. Light, want Rutte heeft niet de ambitie om dictator te zijn – zegt ‘ie. Het feit alleen al dat hij het tijdens de persco in volzinnen zonder stotteren kon benoemen, deed alle alarmbellen afgaan. Wat zijn we voor land waarin we jongeren beperken in hun jong zijn, ondernemers beperken in hun ondernemerschap en morele superioriteit promoten, want je zou zo maar ‘ns oma kunnen vermoorden als je het virus overdraagt. We zijn een land dat op álle fronten hamert op eigen verantwoordelijkheid, zonder enige ruimte voor slachtofferschap. Behalve dan voor #BLM en social justice warriors, maar dat is een buitencategorie waar je je niet mee wil meten. Sinds Corona zijn niet alleen risicogroepen zoals ouderen, mensen met overgewicht en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen gemarkeerd als kleuters, maar iedereen.

In dictatuur light nemen anderen, zoals prachtige vrouwen (of mannen), zwart (of wit), lang (of klein), met een normaal postuur (of niet) in een kleurrijke (of saaie) outfit de honneurs voor Hugo en Mark waar. Ze buigen op meer dan anderhalve meter afstand en zorgen dat we conform Ahmed’s en Femke’s eisen alleen nog winkelen met mondkapje.

Het zal. Succes ermee. Bitches!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.