Nederlander (23) vecht met Koerden tegen IS 

01 juni 2017 - 10:11

Een Nederlander (23) heeft zich aangesloten bij de Koerden in de strijd om de IS-hoofdstad Raqqa. Tot een half jaar geleden maakte de jongeman nog onderdeel uit van een extreemrechtse militie in Oekraïne, die vechten tegen de Ruslandgezinde rebellen.

De jongeman wordt Baran Sason genoemd, een schuilnaam, zijn echte naam wordt vanwege veiligheidsoverwegingen niet door het AD wordt genoemd. De oorlog in Oekraïne gaat volgens Sason om macht, in Syrië daarentegen om de vrijheid.

Autisme

In het filmpje, dat ook geplaatst is op Koerdische nieuwswebsites, zegt Sason Syrië te willen heroveren. Een precieze reden voor zijn deelname is niet duidelijk. Sason is door autisme onbereikbaar voor zijn omgeving. Soms werkt hij als vuilnisman, een andere keer verdwijnt hij weer voor periodes. Ook heeft hij interesse in het Derde Rijk en het ‘pure’ Europa.

Vervolging

Het Openbaar Ministerie zegt dat actieve deelname aan de strijd tegen IS strafbaar is. Wanneer er voldoende verdenking ontstaat, kan het OM overgaan in strafrechtelijk onderzoek en vervolging.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie