NL'er al 2 jaar vast in India na 'valse aanklacht'
Buitenland

NL'er al 2 jaar vast in India na 'valse aanklacht'.

In India zit al twee jaar een Nederlander vast die wordt beschuldigd van het verbreken van een huwelijksbelofte, iets waar een gevangenisstraf van zeven jaar op staat. De Nederlander zegt echter dat hij de aanklaagster nog nooit heeft gezien. Diplomaten onderzoeken nu of hij een eerlijk proces krijgt. 

De aanklaagster, een 30-jarige Indiase vrouw, beweert met De Bruijn te hebben samengewoond, schrijft De Volkskrant. Het vreemde is: "Tot de dag van mijn arrestatie had ik de aanklaagster zelfs nog nooit gezien", zegt De Bruijn. "Het is een idiote aanklacht."

Facebook

De vrouw nodigde hem in 2014 uit op Facebook. Ze chanteerde hem: hij moest geld overmaken, anders zou zij iedereen vertellen dat zij een relatie hebben. De Bruijn negeert het, maar herkent haar gezicht als ze een paar maanden later met agenten voor zijn deur staat. "Dat is hem!", riep ze. De Bruijn moest mee naar het bureau, waar hij twintig dagen vastzat. Hij kwam op borgtocht vrij, maar mag het land niet verlaten.

Verkrachter

Toch wordt De Bruijn door de Indiase pers steevast 'verkrachter' genoemd. Hij is zijn werkvergunning kwijt waardoor hij moet leven van giften. De vrouw blijft aanklachten indienen en zijn rechtszaak is inmiddels al tientallen keren uitgesteld. "Het houdt maar niet op", zegt De Bruijn.

Kamervragen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waagt zich niet aan een uitspraak over deze zaak. "Nederland kan en mag zich niet mengen in de rechtsgang in een ander land. Wel laten we een onafhankelijk expert onderzoeken of de rechtsgang eerlijk verloopt." 

D66 betwijfelt of Buitenlandse Zaken wel genoeg doet. Kamerlid Sjoerdsma stelt Kamervragen aan minister Koenders. "Zelfs als je een trouwbelofte doet en die niet nakomt, is het te gek voor woorden dat je daarvoor al twee jaar landarrest hebt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →