Nederlanders emigreren steeds vaker naar Oost-Europa
Binnenland

Nederlanders emigreren steeds vaker naar Oost-Europa.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het moet dus wel waar zijn. Polen, Hon- en Bulgarije en Roemenië zijn populaire nieuwlevenopbouw-landen. 

We moeten overigens niet net doen alsof het massaal de knapzak vullen en wegwezen is. Dat neemt niet weg dat een stijgend aantal Nederlandse gelukszoekers ons prachtige en fijne multiculturele kikkerlandje ontvlucht nu het nog kan.

Goed, de cijfers. Verhuisden in 2010 nog 260 Nederlanders naar Polen, in 2016 ging het al om 655 man. Naar Bulgarije vertrokken in zes jaar tijd 145 personen, tegenover 57 in 2010. Het aantal Nederlandse Hongaren steeg van 159 naar 259 en Roemenië mocht twee jaar geleden 137 economische vluchtelingen verwelkomen (was 84).

Belangrijkste redenen

Wanneer u uw gedachten de vrije loop laat over de samenlevingen in het (voormalige) Oostblok, wat is dan het eerste dat in u opkomt? Welke verrijking ontbreekt er daar? Het antwoord op deze vraag staat onderaan.

De meest genoemde redenen zijn het goedkopere leven, het lekkere eten, de overvloed in (betaalbare) woningen, een betere kwaliteit van (ouderen)zorg en de rust die er veertig jaar geleden in Nederland ook nog was.

Antwoord lezersvraag: 

Alle artikelen geladen. Overzicht →