Arts hoeft terreurplannen patiënt niet te melden
Binnenland

Arts hoeft terreurplannen patiënt niet te melden.

De Nederlandse artsenfederatie KNMG stelt dat artsen hun beroepsgeheim niet mogen schenden als hun patiënt "bepaalde gewelddadige ideeën" uit. Ook de aankondiging op jihad te gaan is niet voldoende reden het beroepsgeheim te breken. 

Daarmee gaan de Nederlandse artsen in tegen hun Duitse collega's, die hun beroepsgeheim als het aan de politiek ligt wel mogen breken als ze op de hoogte zijn van strafbare plannen. "Patiënten moeten met een arts alles kunnen bespreken, waaronder angsten, woedes, frustraties en intimiteiten. Ook mogen zij spreken over strafbare feiten die zij hebben gepleegd", zo valt te lezen in een verklaring van de KNMG

Artsen in Nederland zijn verplicht melding te doen bij infectieziekten, euthanasie, overlijden of gedwongen opnemingen. KNMG onderstreept dat er geen meldplicht voor terreurplannen bestaat, en dat vinden ze ook te ver gaan. Zo'n meldplicht zou zijn doel voorbij schieten. "De arts wordt zo een soort verlengstuk van justitie. Bovendien bestaan in Nederland afdoende mogelijkheden voor artsen om indien nodig in actie te komen." 

Concreet gevaar

Artsen kunnen namelijk hun beroepsgeheim doorbreken bij een zogenoemd 'conflict van plichten'. Dat ontstaat wanneer "de arts in gewetensnood raakt als hij zijn geheimhoudingsplicht blijft toepassen in de wetenschap dat er daardoor een schijnbaar onafwendbaar gevaar voor de betrokkene of anderen ontstaat." Dit middel kan alleen ingezet worden bij "concreet dreigend gevaar" of als er bijvoorbeeld kinderen bij betrokken zijn. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →