'Nederlandse bedrijven financieren terrorisme'
Binnenland

'Nederlandse bedrijven financieren terrorisme'.

Een aantal Nederlandse bedrijven is betrokken bij btw-fraude en heeft de opbrengst daarvan waarschijnlijk gebruikt voor het financieren van terroristische aanslagen. De bedrijven handelden in de periode van 2008 tot 2011 in CO2-emissiecertificaten. De btw over die certificaten stopten ze in eigen zak.

De oplichters maakten zo miljarden buit. Volgens de Duitse en Italiaanse justitie is er terrorisme mee gefinancierd. Het Italiaanse OM zegt dat ze documenten van de bedrijven hebben gevonden "in de grot van Bin Laden".

Het tv-programma Zembla noemt in hun onderzoek twee bedrijven bij naam, de bedrijven ontkennen alle betrokkenheid. Het Openbaar Ministerie in Keulen doet onderzoek naar de fraude en bevestigt dat er aanwijzingen zijn voor terreurfinanciering, maar wil geen verder toelichting geven om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

Nederland blijkt de ideale schuilplaats te zijn om te frauderen met CO2-certificaten. Het is sinds 2009 verboden, maar vanaf dat moment opereren juist meer criminelen via Nederlandse bedrijven om de btw-fraude als een legale transactie te camoufleren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →