Nederlandse horeca gaat Brexit voelen
Binnenland

Nederlandse horeca gaat Brexit voelen.

Minder zuipende Engelsen zorgen dat de omzet in de Nederlandse horeca een stuk minder snel stijgt dan het afgelopen jaar. Waar de omzetgroei in 2015 nog 4 procent was, rekenen economen van ING dit jaar op 3 procent en in 2017 zelfs maar 1,5 procent.

Vrees niet, de omzet stijgt nog wel, maar dan wel minder snel. Volgens economen van ING is het allemaal de schuld van de Brexit. De horecaomzet wordt vooral bepaald door internationale onzekerheid en of de mensen nog wel geld willen uitgeven, beide terug te leiden naar de uitslag van het referendum van vorige maand.

De consumenten die de hand op de knip houden zijn vooral zuipende Britten in Utrecht en Amsterdam. Die komen nu minder geld uitgeven omdat door de gedaalde Britse pond ieder pilsje en hotelovernachting duurder is geworden. Horeca in Friesland en Zeeland zullen nauwelijks iets merken van wegblijvende Britten, want die komen er nu ook nauwelijks.

De eerste drie maanden van dit jaar nam de omzetgroei nog toe, maar sinds het 'ja' voor een Brexit is de stijgende lijn niet meer van de buitencategorie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →