Nederlandse Joden durven geen Jood te zijn 

26 november 2018 - 14:56

Minister Stef 'de buiger' Blok: Noem mij een voorbeeld van een geslaagde multiculture samenleving. Het antwoord daarop is natuurlijk Nederland.

Want is Nederland werkt dat uitstekend, dat mixen van cultuur en afkomst. Volgens DENK is de term integratie allang achterhaald. Het gaat hier zó fantastisch, dat Joden het nauwelijks aandurven uit te komen voor hun Joodse achtergrond. 

EenVandaag ondervroeg samen met het Centraal Joods Overleg en Joods Maatschappelijk Werk 557 Joden van de 40.000 - 50.000 Joden in Nederland. Van hen zegt 47 procent zich niet vrij te voelen om in Nederland openlijk Joods te zijn.

Pet over keppeltje

Verschrikkelijk natuurlijk. Hoe ernstig is het als je in land leeft waar je blijkbaar niet veilig over straat kunt? Feit is dat van de ondervraagden 43 procent aangeeft hun uiterlijk of kleding aan te passen om te voorkomen dat ze als Jood worden herkend. Ze dragen bijvoorbeeld een pet over hun keppeltje.

Simpele zielen spreken Joden aan over Palestina

Maar liefst 89 procent van de respondenten heeft daarnaast aangegeven verwijtende opmerkingen te moeten aanhoren over het Israël-Palestinaconflict. Iets meer dan de helft (51 procent) krijgt weleens hatelijke praat over de Tweede Wereldoorlog naar het hoofd geslingerd.

Om werkelijk triest van te worden..

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie