Nederlandse marine onderschept 2 ton cocaïne
Binnenland

Nederlandse marine onderschept 2 ton cocaïne.

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen heeft in het Caribisch gebied 2.000 kilo cocaïne onderschept, meldde commandant zeestrijdkrachten Rob Verkerk vanochtend via Twitter.

Vijf verdachten die zich aan boord van het vissersbootje bevonden waarop de drugs verstopt zaten, zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte de vissersboot en seinde het Nederlandse marineschip in, aldus het ministerie van Defensie vanochtend. Een Amerikaans boardingteam dat zich aan boord bevindt van de Zr. Ms. Groningen ging aan boord van de verdachte boot en keerde die binnenstebuiten. Na ongeveer tien uur zoeken vonden ze de verdovende middelen in een verborgen compartiment.

Spoedgeval

Bij de zoektocht was haast geboden want de motor van de vissersboot was uitgevallen en de boot maakte water. Het vaartuig zonk uiteindelijk. De drugs hebben naar verluidt een straatwaarde van 100 tot 140 miljoen euro, wist de Telegraaf vandaag.

Grote vangsten

De Zr. Ms. Groningen onderschepte in juni ook al een lading van 400 kilo cocaïne tijdens een patrouille in de wateren rond Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in het Caribisch gebied. Begin september verstoorde het patrouilleschip een drugstransport waarbij 300 kilo cocaïne naar de zeebodem verdween. De laatste keer dat de marine in het Caribisch gebied meer dan 1.000 kilo drugs onderschepte was in oktober 2013. Toen werd 1.450 kilo cocaïne gevonden die op weg was naar de Dominicaanse Republiek. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten