'Nederlandse universiteiten te wit' 

18 oktober 2016 - 10:45

Nederlandse universiteiten zouden witte bolwerken zijn. Dat betoogt een rapport van de Universiteit van Amsterdam. 

Uit het rapport zou blijken dat in multiculti stad Rotterdam 1 op de 5 studenten van niet-westerse komaf is, en in het boerengat Wageningen 1 op de 25, meldt de Volkskrant. De commissie van de UvA deed in eerste instantie alleen onderzoek naar de eigen universiteit, maar nam later ook andere instellingen in het land mee in haar onderzoek. 

U lijdt aan struisvogel-racisme

Commissievoorzitter en hoogleraar Gloria Wekker stelt dat witte Nederlanders de problemen ontkennen. Dat komt natuurlijk door ons koloniaal verleden dat 400 jaar voor rotting aan de fundering heeft gezorgd. "De 400 jaar dat Nederland een koloniale macht was, hebben geleid tot een diepgeworteld gevoel van witte superioriteit", stelt Wekker in een interview met wederom de Volkskrant. "De heersende gedachte is: ras doet er hier niet toe. In andere landen speelt het wel een rol, maar bij ons gelukkig niet."

DENK

Wekker, die weinig zin had in het interview met een blanke journalist, neemt het nog wel op voor Sylvana Simons. Hoewel ze de methoden van diens partij DENK niet onderschrijft, is ze wel te spreken over de rol van de ex-TMF VJ: "Sylvana Simons heb ik hoog zitten. Ik vind dat zij buitengewoon veel inzicht heeft in hoe de samenleving in elkaar zit en er goed over kan praten. Ze is een heel intelligente vrouw. Dat zij zich bij DENK heeft aangesloten, vind ik veelzeggend."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie