Nederlandse vissers vrezen gevolgen Brexit
Binnenland

Nederlandse vissers vrezen gevolgen Brexit.

Meer dan de helft van de totale visvangst van de Nederlandse visserij vindt plaats in wateren rondom het Verenigd Koninkrijk. Vissersbonden en politici zijn bang dat de Britten die wateren na de afscheiding van de Europese Unie zullen terugeisen.

Door de Brexit vervalt de afspraak dat lidstaten in de wateren van het Verenigd Koninkrijk mogen vissen. Behalve het voor louter Britse vissers toegankelijk maken van hun zeeën, gaan er bij de Britten stemmen op om de buitenlandse belangen in de sector te verbreken, schrijft De Telegraaf.

Haring, makreel, tong en schol - ze worden allemaal grotendeels in wateren rond het Verenigd Koninkrijk binnen gehengeld. Daarnaast zie je in de Britse havens veel schepen die Nederlands eigendom zijn. "Een heel groot punt van zorg is dat de visserij in het hele Brexit-debat kind van de rekening gaat worden", stelt voorzitter Pim Visser (...) van belangenorganisatie VisNed.

In een gezamenlijke brief waarschuwen VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Europese Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) voor "een dramatische reductie van het economische fundament onder de Nederlandse visserijsector."

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →