“Negeer de deplorables niet”

“Negeer de deplorables niet”  

08 januari 2021 - 12:08

Wie niet vol afschuw met z’n handen voor zijn ogen naar de bestorming van het Capitool heeft gekeken, is af. De verbijstering over dat een handjevol agenten met wat dranghekken de menigte zou moeten tegenhouden. De bewondering over dat ze tenminste een poging ondernamen. Een losgeslagen meute, opgehitst door het alfamannetje dat zijn rots kwijt is.

De uitdossing van de Viking, de eerste figuur in de senaatszaal en de foto’s op de stoel van Nancy Pelosi: het is niet alleen afschuw. Er is meer: medelijden. Hoe raken mensen zo van het padje dat ze geweld gebruiken? Je moet wel niets meer te verliezen hebben, wil je tot zulke staatsondermijnende acties overgaan. Totdat de retoriek van Trump tot je doordringt: de man is af. Hij heeft niet per definitie de gave om een menigte in beweging te krijgen, wel weet hij precies op welke knoppen hij moet drukken om mensen die als ‘deplorables’ in de hoek gezet zijn, voor zijn karretje te spannen.

De beelden uit Amerika tonen twee dingen aan: de kracht van een spreker en de wanhoop van mensen die genegeerd en miskend worden. Als de elite vergeet dat iedereen een burger is, dat iedereen zich veilig wil voelen, dat iedereen scholing en werk wil, iedereen vertegenwoordiging wil, blijkt ook dit te kunnen. Het negeren van ‘deplorables’, ofwel iedereen die anders denkt dan de heersende macht binnen politiek en media, is gevaarlijk. Mensen met macht, die alleen gezien willen worden met mensen die hun macht bevestigen of versterken, blijken niet onaantastbaar. Neerkijken op anderen die óók burgers zijn, die óók belasting betalen, die óók rechten hebben, blijkt niet ongevaarlijk. Iedereen met machtshonger weet dat de groep ‘deplorables’ groter is dan de groep mensen met wie je gezien wil worden op feestjes. Alle wereldleiders begrijpen dat als je je zin wil krijgen, je de massa achter je moet krijgen – en de elite is per definitie niet de massa. Wat meteen verklaart waarom Trump terecht ooit wél tot wereldleider gekozen is.

De afschuw voor wat zich in Amerika afspeelt, gaat gepaard met zorgen: kan dit in Nederland gebeuren? Waarom niet? De situatie op het Plein c.q. het Binnenhof is simpel: die vier man marechaussee die er rondloopt (laten het er veertien zijn), zullen nooit een menigte kunnen tegenhouden. Hebben we in Nederland een menigte die zich zo kan gedragen? Als 2020 ons één ding geleerd heeft, is het dat wij onze leider volgen. Rutte draagt ons op failliet te gaan en mondkapjes te dragen: we volgen! Rutte heeft het talent om ook mensen zonder scholing of werk, de ‘wappies’ en ‘deplorables’, het gevoel te geven dat ze gehoord worden. Rutte wél. Maar Rutte is niet de enige redenaar die ons land telt. Corona heeft onverwachte leiders doen opstaan. Wat als de leider met machtshonger die niets te verliezen heeft, burgers die stelselmatig als ‘wappie’ of fout worden weggezet in de media, weet te mobiliseren?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.