Negentig procent statushouders: bedankt voor gratis geld 

17 april 2018 - 08:56

Goedemoggel hooggeëerd publiek. Wat gaat het dramatisch slecht met de motivatie van statushouders om de felbegeerde outkierieng in te ruilen voor een betaalde baan. Negentig procent van alle medisch specialisten en piloten die in 2014 een verblijfsgunning kreeg, at na 2,5 jaar nog steeds uit de staatsruif.

Okee, het zijn toch iets minder hoogopgeleide mensen dan waar Lodewijk Asscher 's-nachts over droomt. Komt nog eens bij dat het statushouders volgens wiskundige en immigratie-onderzoeker Jan van de Beek ontbreekt aan 'een financiële prikkel'. Want uitkering of baan levert nagenoeg hetzelfde op.

Vluchtelingenwerk: kijk maar joh

De barmhartige goedzakken van Vluchtelingenwerk Nederland gaan zelfs nog een stapje verder. Woordvoerder Martijn van der Linden vindt sommige banen te min voor zijn protégés. Werken in kassen? Draagt volgens Van der Linden weinig bij aan integratie. Nee, dan is thuiszitten en potverteren een veel betere optie.

Vrij zinloos, zeg maar waardeloos, is daarnaast de bijdrage die taalscholen leveren aan hun gasten. Ze blijken te laag op te leiden. Tot slot matchen moederland-diploma's (worden vaak niet eens erkend) niet met het werk dat in Nederlanden voorhanden is.

'Over tien jaar werkt veertig procent'

Is er dan helemaal niets positiefs te melden over de combinatie statushouders en arbeidsmarktzwoegen? Tuurlijk wel. Over een jaartje of tien (als het meezit) zal zo'n veertig procent de bank hebben ingeruild voor een werkplek, zo voorspelt Van de Beek. Negatief is dat na tien jaar zestig procent dus nog altijd geen stap verder is gekomen

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie