Neonazi Beate Zschäpe krijgt levenslang voor tien moorden
Buitenland

Neonazi Beate Zschäpe krijgt levenslang voor tien moorden.

Uitspraak vandaag in een groot proces in Duitsland. Een rechtbank in München heeft de 43-jarige Beate Zschäpe, lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), veroordeeld tot levenslang wegens tien moorden. Die werden gepleegd in de periode 2000 en 2007.

De racistische moorden vonden verspreid over heel Duitsland plaats en de slachtoffers waren acht Turken, een Griek en een politieagente, meldt het ANP.

De politie kwam de NSU op het spoor na een bankoverval in Eisenach. De daders - twee NSU-leden - werden kort daarna voor controle aangehouden. Ze pleegden echter zelfmoord. In de caravan die zij bij zich hadden vond de politie een uitgebreid wapenarsenaal, waaronder het dienstwapen van de in 2007 doodgeschoten agente.

Zschäpe gaf zich enkele dagen later aan. In het onderzoek dat daarna op gang kwam bleek het verband tussen de reeks koelbloedig gepleegde moorden. Het trio zat ook achter enkele andere overvallen en bomaanslagen.

Volgens RTL-Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans is de verdediging van deze vrouw na de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →