'Nepscheiding in trek bij Turkse NL'ers'
Binnenland

'Nepscheiding in trek bij Turkse NL'ers'.

Volgens Zaman Vandaag wordt er in de Turks-Nederlandse gemeenschap stevig gefraudeerd met nepscheidingen. Zoals u wellicht weet is dat lucratieve business, want het levert onrechtmatige zorg- en huurtoeslagmuntjes op.

Het nepadres is niets nieuws in Nederland. Studenten zijn/waren er gek op ("Meer stufi, yay"), en de nepscheiding gebeurt/gebeurde ook al onder inwoners-met-een-Nederlandse-achtergrond

Een Amsterdamse boekhouder met een grote Turks-Nederlandse klantenkring zegt de nepscheiding vaak tegen te komen. Meneer is verbaasd. "Als moslim begrijp ik niet dat je hier misbruik van maakt en voor duizenden euro's per jaar fraudeert", zegt hij. "Dat maak ik ze ook steeds duidelijk". 

Nepscheiding populair op fatwa-sites

De nepscheiding wordt ook uitvoerig besproken op Turkstalige fora waar men online een fatwa kan aanvragen. Een vrouw vraagt op mumsema.org: "Ik woon in Europa en ben voor de wet gescheiden, omdat we anders niet kunnen rondkomen. Zijn wij volgens de islam nog wel man en vrouw?" Ook op fetva.net speelt dit. Sommigen menen trouwens dat met een nepscheiding pas één keer "Talaq" gezegd is, en volgens de islam is een scheiding pas geldig na een drievoud van Talaq. Anderen noemen het nepscheidingsgeld haram en "onrechtmatig verkregen geld". CDA'er Pieter Omzigt stelde al Kamervragen over nepscheidingen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →