Ngo's: 'NL te laks bij bedreiging ngo's'
Binnenland

Ngo's: 'NL te laks bij bedreiging ngo's'.

Verschillende mensenrechtenorganisaties vinden dat Nederland te laks omgaat met de bedreiging van een buitenlandse juriste die mogelijke oorlogsmisdaden van Israël in Palestina onderzoekt. 

Het gaat om Nada Kiswanson die onderzoek doet voor Palestijnse organisaties en zeer professioneel bedreigd wordt. Haar aangifte werd in eerste instantie niet serieus genomen en later zou er traag en terughoudend zijn gereageerd, meldt NRC

Volgens Amnesty, de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en de Coalitie van het Internationaal Strafhof zijn de Nederlandse autoriteiten niet alert genoeg. De organisaties willen dat Nederland een centraal aanspreekpunt creëert voor bedreigde activisten. Ook het Strafhof roept om concrete maatregelen. 

Publiekelijke veroordeling

Amnesty wil daarnaast dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de bedreigingen publiekelijk veroordeelt. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie "actief is als gesprekspartner". Het Openbaar Ministerie "werkt aan voorlichting". D66 heeft Kamervragen gesteld. 

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →