Niemand gaat je geloven

Niemand gaat je geloven 

21 januari 2022 - 13:24

Het beste statement kwam misschien wel vanochtend, de morning after: de advertentie in het AD. “Het ligt niet aan de vrouwen”.

Zóveel geld. Zóveel macht. Zóveel juristen. En vooral: zóveel communicatie-adviseurs en geenéén die John de Mol op het hart drukte om afstand te nemen van (1) de mannen en (2) het mannelijke gedrag te veroordelen en niet de vrouwen?

Tegelijkertijd is het ook een openbaring: het zijn niet alleen moslims die vrouwen als ondergeschikt stuk vlees beoordelen. Het zijn gewoon mannen in het algemeen. Ze doen wel leuk geëmancipeerd, praten leuk mee over gelijke rechten en carrièrekansen maar in het diepst van hun ziel blijven mannen jagers en vrouwen de prooi. Nee, niet alle mannen. Moeders doen hun best om er beschaving in te rammen – vaders ook. Maar zoals in het DNA van vrouwen ondergeschiktheid, onzekerheid en onderdanigheid zit (doen vaders en met name allochtone moeders hun best om het eruit te rammen), zit in het DNA van mannen het jachtinstinct. Het is de belangrijkste reden waarom vrouwen geweerd worden op hogere posities: zodra er een vrouw bijkomt, verandert het spel op de apenrots. Dus doe maar niet.

Het is pure naïviteit om te geloven dat er geen seksueel overschrijdend gedrag plaatsvindt bij The Voice – of bij welk ander bedrijf dan ook waar mannen en vrouwen werken. Waarbij geldt dat macht erotiseert maar óók dat macht (=mannen) misbruik maakt van diezelfde macht. Vrouwen niet? Tuurlijk wel. Zat vrouwen die zich omhoog weten te neuken; dat ontkennen zou ook van naïviteit getuigen. Het spel verandert wanneer er een afhankelijkheids-/ hiërarchische relatie is, geweld bij optreedt en het tegen de zin in gebeurt. De meest ‘in your face’ zin van de BOOS-docu was misschien wel de uitspraak van Ali B: niemand gaat jou geloven.

Zelfs zwart op wit is het pijnlijk, omdat het waar is. Wie gelooft er nou een vrouw? Een meisje? Je had toch ‘nee’ kunnen zeggen? Je had toch weg kunnen gaan? Heeft ‘ie een mes op je keel gezet? Nee toch? Je had het niet hoeven doen toch? Hij wilde iets en jij vond het wel cool toch? Neuken met Ali B? Bill Clinton? De prins? Je wilde gewoon kunnen zeggen dat je hem genaaid hebt. Ga je nou zijn carrière kapot maken omdat jij geneukt wilde worden?

Wie gaat je geloven? Grietje uit Schubbekutteveen versus Ali B. Waar mannen moeten accepteren dat ‘nee’ ook een antwoord is, moeten andere mannen, degenen die hun soort faciliteren cq onderzoeken, leren dat vrouwen niet liegen. De vrouwen van Talpa kunnen leuk een advertentie plaatsen maar wie zegt z’n baan op omdat ze niet in zo’n teringbende wil werken? Bovendien: waar waren dezelfde vrouwen toen die teringbende ontstond? Op zich is de advertentie gericht aan John de Mol aardig. Spot on zelfs. Maar na zijn optreden rest eigenlijk maar één vraag: waar ben je zó bang voor John, dat je geen afstand hebt genomen van, laat staan het gedrag veroordeeld hebt van je zwager, je goede vriend en de knuffelmarokkaan?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.