Niemand wil lid zijn van regeringspartijen, FvD weer grootste

Niemand wil lid zijn van regeringspartijen, FvD weer grootste 

22 februari 2023 - 16:25

Tja, ook niet zo gek hè? Niemand heeft trek om lid te zijn van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Ze boekten allemaal ledenverlies. De VVD verloor ruim 10 procent van het ledenbestand en kwam daarmee op bijna 24.000 leden. D66 (-5,7 procent) kwam op 30.000 leden, CDA (-8,4 procent) op 32.000 en ChristenUnie (-3,4 procent) ging naar 25.000 leden.

En de grootste partij? Dat is Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet was al de grootste en blijft dat met afstand. Op 1 januari 2023 telde FVD ruim 61.000 leden, een toename van bijna 2400. De BoerBurgerBeweging (BBB) boekte ook een enorme winst; het ledenaantal verviervoudigde in een jaar tijd tot 11.000.

Tweede partij is trouwens gek genoeg de Partij van de Arbeid. maar de partij zakte wel voor het eerst sinds haar oprichting in 1946 onder de 40.000 leden; een daling van 2,5 procent, blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politiek Partijen (DNPP).

Maar wat boeit dit eigenlijk? Nou, eerlijk niet zo veel. Het enige is dat op basis van het ledenaantal op 1 januari van elk jaar de subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) over politieke partijen verdeeld wordt. In de 'ledenpot' zit zo'n 3,4 miljoen euro.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml