'Niet-gelovigen pas écht gediscrimineerd'
Buitenland

'Niet-gelovigen pas écht gediscrimineerd'.

Racisme en discriminatie-kaarttrekkers opgelet: uw leven in ons koude kikkerlandje valt eigenlijk best wel mee. Wanneer u zich de volgende keer weer bij een pietenprotest aansluit, denk dan eens aan de inwoners van andere landen in de wereld. Waar andersdenkenden het pas écht zwaar hebben.

Uit het het rapport Freedom of Thought van de Internationale Humanistische en Ethische Unie blijkt dat in liefst 85 van de 196 officieel erkende staten in de wereld de rechten van mensen die niet in de plaatselijke hogere macht geloven ernstig geschonden worden.

Zo is godslastering strafbaar in 59 landen. In dertien, vreemd genoeg vooral streng-islamitische, landen staat daar zelfs de doodstraf op. Stokslagen en/of steniging behoren ook tot de mogelijkheden.

Om maar te zwijgen over de rechten van andere minderheden als homo's, lesbiennes of mensen die hun mond durven open te trekken in dat soort oorden.

Zo werd blogger Raif Badawi in Saudi Arabië al eens veroordeeld tot honderden stokslagen omdat hij kritiek had geuit op de manier waarop het haatkoninkrijk de islam als excuus gebruikte om de eigen bevolking kapot te terroriseren.

Het rapport wordt vandaag aangeboden aan het Europees Parlement en donderdag aan de Tweede Kamer. De hoop is dat ons landje zich in gaat zetten om niet-gelovigen in de wereld te beschermen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →