Niet iedereen heeft een magnifiek 2023

Niet iedereen heeft een magnifiek 2023 

02 januari 2023 - 14:00

Ik wens al m’n lezers een magnifiek 2023 toe. We mogen er echter wel zeker van zijn dat niet voor al die lezers het nieuwe jaar schitterend zal verlopen. Zo zullen sommigen van hen overlijden. Dat kan door een aangekondigde ziekte zijn, waarover de dokter al in 2022 zei: ‘Ik geef je nog een maand of zes.’ Het moet verschrikkelijk zijn om te leven met de zekerheid dat het nieuwe jaar je laatste zal zijn. Dan denk je zonder twijfel iedere dag: ‘Het is zo goed als voorbij, en wat zal de wereld aanvangen zonder mij?’ Een ziekte hoeft niet per se, het kan ook om een plotse hartaanval gaan, of een herseninfarct, of een leverblokkade, of een weigering van de nieren om nog verder te werken, en ineens heb je een gele gelaatskleur, en je zegt: ‘Ik geloof dat ik me niet zo lekker voel’, en je zijgt ten gronde, en bij voorbeeld je echtgenote buigt zich over je, en roept: ‘Sjoerd, wat is er? Sjoerd, Sjoerd!’, maar Sjoerd heeft inmiddels z’n pijp aan Maarten gegeven, en het is zelfs mogelijk dat je echtgenote denkt:’ Eindelijk ben ik van die klootzak af.’

In 2023 is het niet alleen de dood die om zich heen kan slaan. Je kunt .ook failliet gaan, wat toch ook niet prettig is. Decennialang heb je je zaak in tuinmeubelen opgebouwd, en er waren jaren waarin de klanten in een lange rij stonden, tot ze gaandeweg druppelsgewijs wegbleven, en je echtgenote zei: ‘Henk Jan, kopen de mensen dan nooit meer tuinmeubelen of hoe zit dat?’, en inderdaad, het leek wel alsof niemand nog ooit tuinmeubelen wilde, en het bedrijf kachelde zodanig achteruit dat op den duur de boeken moesten neergelegd worden. Het is niet ondenkbaar dat Henk Jan hierdoor zo van de wijs geraakte, dat hij een zelfmoordpoging ondernam, die mislukte omdat hij slechts twintig Imodium-pillen had ingeslikt in plaats van minstens zestig. Henk Jan blijft in leven, maar zoals men weet is Imodium een antidiarreemiddel en als je er twintig van inslikt, dan kun je zo’n week of drie niet naar het toilet, wat voor Henk Jan allesbehalve leuk is.

Wat ook kan gebeuren in 2023 is dat de liefde van je leven je verlaat. Dertien jaar zijn Koos en Lidia samen, en op een dag zegt Lidia tegen Koos: ‘Ik trek het niet meer, ik ga weg.’ Koos is verbijsterd, en zegt: ‘Maar waarom, liefje?’ ‘Noem me nooit meer liefje, slome zak,’ zegt Lidia, en binnen de drie dagen heeft ze haar boeltje gepakt en is ze verdwenen. Koos slikt zestig Imodiums en overlijdt. De ellende is mogelijk niet alleen persoonlijk, maar treft ons allen. Dat dus de Russen Oekraïne hebben platgewalst, en verder oprukken door Europa heen, en op den duur ook Nederland bereiken. Het Nederlandse leger, bestaande uit soldaten die geen kogels hebben en als ze schieten ‘Pief Poef Paf’ roepen, wordt binnen de vier uur uitgeschakeld, en .koning Willem Alexander en z’n gevolg proberen naar Engeland te ontsnappen, vermomd als garnaalvissers, maar voor ze in de reddingsboot kunnen stappen, worden ze herkend, en afgevoerd naar een kamp in Vught.

Doch dit zijn allemaal rampscenario’s, en misschien worden de Russen verpletterd door de Oekraïners, en gaat Henk Jan gaat niet failliet, en Lidia blijft voor altijd bij Koos, en er wordt een middel tegen kanker uitgevonden, en Matthijs van Nieuwkerk mag terug op tv, en Marco Borsato raakt nooit meer een jongemeisjeskont aan, en het Nederlands Elftal verliest geen enkele wedstrijd, en Jort Kelder en Welmoed Sijtsma komen eindelijk uit de kast als liefdeskoppel, en premier Rutte wint zevenentwintig miljoen met de Staatsloterij, en jullie, ja, jullie allemaal, zullen in 2023 gezonder en gelukkiger zijn dan ooit, en ikzelf zal ook in dit jaar jullie grote idool blijven, zodat we met z’n allen bij voorbaat heel tevreden zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.