Niet misogyn, geen racist

Niet misogyn, geen racist 

11 oktober 2021 - 14:37

Zoals vele van m’n fans weten, druk ik me, zowel in geschrifte als in mondelinge spraak, steeds weloverwogen, evenwichtig en doordacht uit. Toch raakte ik vorige week, tijdens een letterkundige avond in Rotterdam, verwikkeld in een verbaal incident. Ik las een verhaal voor waarin James Bond een zwarte actieheld was, die zich introduceerde met: ‘My name is Bond nigga, James Bond motherfucker’. De schrijver die na mij moest voorlezen uit eigen werk, Bregje Hofstede, weigerde op het podium te stappen na iemand die het n-woord had aangewend, in dit geval het louter parodistisch geprononceerde ‘nigga’. Zij eiste van de organisatie dat die zich van mij distantieerde. Een manusje-van-alles van deze organisatie veroordeelde mijn ‘nigga’-gebruik.

Toch verliet Bregje Hofstede, zonder te hebben voorgedragen, op hoge poten de zaal, met in haar zog enkele paladijnen van haar achterban. De dagen nadien werd dit gedoe in vele media, waaronder een paar vooraanstaande kranten, opgeblazen van mug tot olifant, en werd Bregje Hofstede volop geciteerd, zeker dit oordeel over mij: ‘Hij is een misogyne racist.’ Dat ik geen racist ben bewijs ik dagelijks door m’n poetsvrouw en m’n chauffeur, beiden gitzwarte personen, een zeer hoog loon uit te keren; door continu tegen iedereen te zeggen dat Nelson Mandela de grootste staatsman aller tijden was, en door niet zelden rond te toeteren dat Giovanca een lekker wijf is. Dus nee, geen racist. En misogyn ben ik zeker niet, als je mederekent dat ik m’n moeder een fantastische vrouw vond en al m’n partners evenzeer, dat ik al ongeveer 48 liefdesromans heb geschreven, en dat m’n gedicht ‘Meisjes zijn bronnen van vreugde en jolijt’ in 2008 de Jules Persyn-prijs voor poëzie heeft gewonnen.

Niettemin zijn er vele vrouwen die mij veroordelen, onder wie een aantal bekende Vlamingen en Nederlanders zoals Welmoed Sijtsma, die mij een lelijke aap vindt, Lieke Martens, die het niet kan verkroppen dat ik van oordeel ben dat ze niet kan voetballen, en Bo Van Spilbeeck, die mij verwijt dat ik bij vrouwen enkel let op uiterlijke schoonheid. Hiertegenover staat een groot aantal vrouwen, bekend of niet, die ten stelligste ontkennen dat ik van misogynie beschuldigd kan worden. Uiteraard zijn daarbij: m’n vriendin, m’n tweede ex-echtgenote, m’n buurvouw Truus, m’n poetsvrouw N’Kwondo, en als beroemde verdedigers van m’n eer: Carice van Houten (die in De Volkskrant over me zei: ‘Hij is en blijft een lieve, zachte teddybeer’), Giovanca (die via Twitter verspreidde dat ze het zo leuk acht dat ik haar een lekker wijf noem), en Saskia Noort, een van m’n meest gerespecteerde collega’s, en dan heb ik het vooral over haar persoon en niet over haar werk, dat uiteraard een hoop bagger is die louter handelt over wijvengedoe, zoals burn-outs van te veel te moeten koken voor man en kinderen, midlifecrisissen omdat de tieten beginnen door te hangen, en maandstonden die ineens een rare kleur hebben.

Maar als persoon is Saskia een schitterend individu. Het mag dan ook geen wonder heten dat ze in haar column in Het Algemeen Dagblad pal achter me ging staan, en benadrukte dat ik zeer vrouwvriendelijk ben. Ze vertelt het verhaal dat ze jaren geleden stapelverliefd was op mij, de hele tijd contact met me zocht, en op een keer, backstage tijdens een festival in Spijkenisse, in dronken toestand in m’n kruis greep. ‘Desondanks’ zegt Saskia in haar column, ‘bleef  Herman zich gedragen als een heer, die iemand zoals ik, die zich tegenover hem ronduit als een sloerie gedroeg, niet van zich afscheepte met een klap tegen m’n smoel, die ik in m’n rabiate verslingering aan hem absoluut verdiend zou hebben.’ Ik dank bij deze Saskia Noort en de vele anderen die er honderd procent zeker van zijn dat ik niet misogyn en geen racist ben.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.