Niet verwacht: HaCarmel-vernieler niet vervolgd voor terrorisme
Binnenland

Niet verwacht: HaCarmel-vernieler niet vervolgd voor terrorisme.

We waren er al een beetje bang voor, maar de Syrische man die het nodig vond om gehuld met een Palestijnse vlag met een knuppel de ruiten in te rammen van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, komt weg met alleen de beschuldiging van diefstal en vernieling.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag besloten de agressieveling niet te vervolgen voor een terroristisch misdrijf, want daar zou zogenaamd onvoldoende bewijs voor zijn.

Het feit dat de man een Palestijnse vlag in zijn hand had, 'Allahu Akbar" riep en juist een joods restaurant als doelwit uitkoos (en een Israëlische vlag jatte) is dus blijkbaar niet voldoende. Dat zal dan wel toeval zijn, of zo.

Straf voor vernieling en diefstal ook voldoende

Hoe dan ook, de verwachting bij het hof is dat de strafrechter niet voldoende bewijs kan vinden "dat beklaagde het uitdrukkelijke doel had om het ernstige vreesaanjagende effect te bereiken dat nodig is om de feiten als terroristisch misdrijf aan te kunnen merken."

Daarnaast biedt volgens het hof de straf voor vernieling en diefstal samen - maximaal ruim vijf jaar achter de tralies zitten - voldoende mogelijkheden om in dit geval een passende straf op te leggen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →