Niets is voor eeuwig, ook de snor van Derksen niet

Niets is voor eeuwig, ook de snor van Derksen niet 

02 mei 2022 - 11:12

M’n recente boek, de verhalenbundel ‘Problemen Die Er Geen Zijn’ is in ijl tempo vertaald in ondermeer het Italiaans en deze vertaling zou worden voorgesteld in boekhandel Il Pagiano in Milaan. Ik werd verondersteld daarbij aanwezig te zijn, hoewel ik erg bang ben voor vliegen. Maar ik besloot om m’n angst voor één keer opzij te schuiven en wel degelijk naar Milaan af te reizen.

Ik had de dag van de vlucht eerst een ontmoeting met een Nederlandse producent omtrent de verfilming van m’n vorige boek, ‘Geschiedenis Van De Moderne Literatuur’, en nu ik toch al in Amsterdam was, besloot ik naar Italië te vliegen vanaf Schiphol. Daar staakten een boel arbeiders en andere losers en het was me daar een gedoe waaruit geen hond nog wijs raakte; vluchten waren geschrapt of verlaat; niemand van de luchthavenverantwoordelijken wist een normaal woord uitleg te geven; reizigers liepen door elkaar als kippen zonder kop; sommigen waren boos, anderen wanhopig, doodmoe, gelaten, hongerig en dorstig, en op een haar na brak er een opstand uit, en relletjes, en geduw en getrek, en op een bepaald moment dacht ik: dat de Italiaanse vertaling van m’n boek m’n kloten kust, ik ga naar huis. In een Mercedes van het beroemde Amsterdamse taxibedrijf Taxibroers werd ik naar Gent gebracht. Daar was ik blij dat ik niet naar Milaan was gereisd en nog blijer dat ik me aan de kladderadatsch op Schiphol had weten te ontworstelen.

Het voelt goed aan om over vrije keuzes te beschikken: ik had kunnen kiezen om ondanks alles naar Milaan te vliegen, maar ik had ervoor gekozen om naar huis te gaan. De juiste keuze, en ik moet eerlijk toegeven, in het prefereren van de juiste keuze ben ik een uitblinker. En meestal luidt die keuze: dat iedereen me godverdomme met rust laat, ik ga naar m’n eigen vier muren. Daar vermei ik mij met m’n verloofde Lena, daar speel ik met m’n hond Aquí, daar lig ik op de bank te dutten, daar schrijf ik een paragrafe aan m’n nieuwe roman ‘Ben Ik Een Genie Of Hoe Zit Dat Eigenlijk?’, en daar kijk ik uren aan een stuk naar de tv, zodat ik languit lig te turen naar snooker, naar het bakken van heel Holland, naar de nieuwe reek ‘Tweede Hans’, naar alle programma’s waarin Raven van Dorst of Splinter Chabot of Welmoed Sijtsma verschijnt, en uiteraard volg ik alle nieuwsprogramma’s, want ik wil van ongeveer alles op de hoogte blijven. Zo verneem ik elke dag dat de oorlog in Oekraïne nog steeds aan de gang is. Veel beweging zit er niet in, beide partijen verspreiden leugens, fake news, en gemanipuleerde beelden, Poetin ziet er zieker en zieker uit,  en de mogelijkheid dat we binnenkort een atoombom op onze kanissen krijgen, wordt minder en minder absurd. Ik vraag zelfs al wel eens aan mensen: ‘Wat ga jij doen in een kernoorlog?’, en de meeste mensen weten daarop niet meteen te antwoorden, hoewel het enige aanvaardbare antwoord luidt: ‘Ik ga sterven tijdens een kernoorlog.’

Maar ik volg ook het luchtiger nieuws, met als uitschieter van de laatste tijd: het verhaal van Johan Derksen over hoe hij ooit een kaars tussen de benen van een bewusteloze vrouw duwde. Eerst zei hij dat hij de kaars horizontaal in haar vagina had geramd, vervolgens beweerde hij dat hij ze verticaal tussen haar dijen klemde. Hoe dan ook, z’n behoorlijk domme uitspraak leidde tot het stotpzetten van Voetbal Inside, een klassieker in het moderne Nederlandse tv-aanbod. Moeten we daar triest om zijn? Welneen, medegerekend dat aan alles een einde komt, ook aan de grapjes van Genee, Derksen, en Van der Gijp. We hebben ons een paar jaar lang kapot gelachen om deze drie, en nu gaan we hen binnen de paar weken vergeten. Niets is voor eeuwig, ook de snor van Johan Derksen niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.