Nieuw elan? Het Haagse houtrot blijft

Nieuw elan? Het Haagse houtrot blijft 

17 december 2021 - 12:13

Politieke managers moet je niet te lang hun gang laten gaan en daarom mag het geen verbazing wekken dat exact dezelfde mensen die bijna een jaar geleden weggestuurd zijn, deze week gepresenteerd werden als ‘nieuw elan’.

Iedereen struikelt over elkaar om te wijzen op de kromheid van de situatie maar wie wat anders verwachtte, had anders moeten stemmen. VVD de grootste, D66 de tweede en de acceptatie dat in een democratie de derde partij – PVV – wordt uitgesloten, is geen elan maar pure wanhoop en discriminatie. Dat de parlementaire pers daar al bijna een jaar begrip voor toont, bewijst alleen maar dat dit land nieuwe journalisten nodig heeft. Maar die komen er niet, zoals Wouter de Winter van de week al vol dedain opmerkte aan de tv-tafel van Beau. Vacatures lossen niets op, het opruimen van de zittende puinhoop wél, ongeacht of dat politici of journalisten zijn.

Het nieuwe elan schoof aan bij Nieuwsuur waar iets interessants gebeurde. Zet een jonge vrouw tegenover de ‘seasoned professional’, zoals de Amerikanen oude rotten als Mariëlle Tweebeeke noemen, en opeens zie je niet alleen een leeftijdskloof maar ook een ervaringskloof. Rob Jetten (D66) en Sophie Hermans (VVD) mochten het elan verdedigden. Het cliché van Robot Jetten en Tassendrager Hermans werd erin gegooid – en toen moest het gesprek nog beginnen.

Jaren geleden schreef ik een profiel over Hermans dat geboycot werd door dezelfde Hermans: de fotograaf van haar foto beet me bits toe dat zijn opdrachtgever verbood de foto te plaatsen. ‘Het is simpel, van haar verwacht ik nog opdrachten dus je begrijpt dat ik eieren voor mijn geld kies’. Geen idee hoe we dat toen opgelost hadden, maar het meisje van wie we geen foto mochten plaatsen, zit nu aan tafel bij Nieuwsuur. Wat een blinde destijds – jaren geleden dus – al zag aankomen (behalve Wouter de Winther die toen nog zijn boodschappen bij Jumbo deed). Hoe je het ook wendt of keert: ik ben team Sophie, zoals ik ook team Marijnissen en team Ouwehand zal zijn: vrouwen die het lukt om door dat glazen plafond heen te beuken, moet je steunen totdat het tegendeel bewezen is. Dat laatste geldt voor team Kaag – ergens houdt het op. V.w.b. Hermans: om jarenlang de tassen van Rutte te dragen, moet je jezelf kunnen wegcijferen en je ogen op het doel houden. Iedereen die begint over nepotisme is af: afgelopen week werd een 18-jarige geïnstalleerd in de Raad van State. Pas als de Oranje-poppenkast is afgeschaft, is nepotisme aan de beurt.

Nieuwsuur dus, waar Hermans in dezelfde valkuil trapte als Jetten toen hij als opvolger van Pechtold werd gebombardeerd: presentatie. Waarbij het als vrouw 1000x moeilijker is dan voor een man. Naast de leeftijd geldt voor een vrouw de hele riedel van presentatie: hoe ziet ze eruit, wat heeft ze aan, wat voor kop zit er op het lichaam, hoe ziet dat lichaam eruit – en dan ergens komen de teksten. De manier waarop de teksten worden uitgesproken, de  toonhoogte, de blik erbij – álles. Zelfs ‘seasoned’ Tweebeeke was te betrappen op een bemoedigend lachje alsof ze de gretigheid en passie herkende uit een ver verleden maar wist: hier moet nog heel veel leven overheen. En rust. En vertrouwen. En dan met name het vertrouwen dat ze kan waarmaken wat ze zélf voor ogen heeft met zowel de VVD als Nederland. De enige vraag is: hoe dan, als het nieuwe elan slechts woorden zijn, en het Haagse houtrot blijft?

Vertrouwen in de politiek gaat heel erg over de Tweede Kamer en de toon van het debat, het meewerken, samenwerken en oplossingen zoeken met elkaar. Oplossingen voor wat? De puinhoop.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.