Nieuw Erdo-project: Turkse weekendscholen (ook in NL)
Buitenland

Nieuw Erdo-project: Turkse weekendscholen (ook in NL).

Hè wat fijn. Hier zaten we nou net op te wachten. Speciaal om ervoor te zorgen dat jonge Turken die in het buitenland wonen niet integreren hun eigen identiteit en cultuur niet verwaarlozen, regelt Erdogan speciale weekendscholen in verschillende landen, waaronder ons eigen landje.

Dat bevestigt de Turkse overheidsinstantie YTB aan de NOS. Iets met dat Turken steviger in hun schoenen staan als ze goed de moedertaal spreken en ze zich bewust zijn van hun culturele achtergrond. Daarom krijgen kindertjes speciale lessen in de Turkse taal, geschiedenis, godsdienst, kunst en maatschappijleer.

Iedereen blij natuurlijk. Toch is er ook kritiek, bijvoorbeeld van de HTIB, de Turkse arbeidersvereniging in Nederland: "Moedertaal is erfgoed van het kind, maar dan moet je dit niet via de Turkse overheid doen. Met dit project zeggen ze: jullie zijn van ons. Dat is niet goed voor de integratie in Nederland."

Dit vraagt natuurlijk om een reactie vanuit onze politiek. Het ministerie van Sociale Zaken laat desgevraagd aan de NOS weten dat het op de hoogte is van het Turkse onderwijsproject en dat het geen problemen ziet, tenzij de lessen een politieke lading krijgen.

"Het staat landen vrij om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij hun landgenoten, of hun kinderen of kleinkinderen, in het buitenland. Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit", zo luidt de reactie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →