Nieuw Joods Monument in Den Haag bevalt niet
Binnenland

Nieuw Joods Monument in Den Haag bevalt niet.

Het nieuwe Joods Monument in Den Haag, dat afgelopen juni in samenwerking met de gemeente door Stichting Joods Monument werd aangekondigd, is niet met open armen ontvangen. Na het verlenen van de vergunning dienden 23 Hagenaren een bezwaarschrift in.

Het monument werd door Anat Ratzabi ontworpen, ter nagedachtenis aan Joodse Hagenaren die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en was bestemd voor het Rabbijn Maarsenplein. Het bestaat uit een deur die op een kier staat, twee bronzen koffers en zes zitplaatsen, die de in totaal zes miljoen vermoorde Joden symboliseren. Tegenstanders vinden het geplande monument echter te expliciet Joods en niet in lijn met het Joods kindermonument op datzelfde plein. Ook bestaat er angst voor overlast en vragen ze zich af waarom “alle Joodse monumenten op één plaats moeten worden gezet”. Het Joodse verleden zou zo op weinig subtiele wijze aan de mensen worden opgedrongen.

Gemiste kans
Ook Hanneke Gelderblom van de gemeentelijke begeleidingsgroep vindt deze vorm van herinnering een gemiste kans. “Met dit ontwerp vormen de monumenten op het plein geen eenheid. De stichting heeft gewoon haar ontwerp doorgedrukt, zonder overleg met de buurt en de ontwerper van het kindermonument.” Haar commissie is dan ook van mening dat zij beter het bestaande Joods herdenkingsmonument van de Gedempte Gracht naar het plein kunnen verplaatsen, schrijft Omroep West.

De bezwaarcommissie van de gemeente komt half november met een alternatief op de proppen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →