Nieuw: Klimaatactivisten met burn-out van protesteren

Nieuw: Klimaatactivisten met burn-out van protesteren 

14 februari 2023 - 12:38

Het valt allemaal niet mee om klimaatactivist te zijn. Het is keihard werken: snelwegen blokkeren, voor dood liggen bij Utrecht Centraal, universiteiten bezetten, in bomen klimmen e.a. activiteiten en dat allemaal om de planeet te redden. En dat terwijl niemand luistert!

Vandaar dat er een nieuw verschijnsel is geboren: klimaatactivisten die uitgeput dreigen te raken door de klimaatcrisis. Het Humanistisch Verbond begint daarom aanstaande vrijdag de zogenoemde Klimaatvrijplaats. Een soort praatgroep waarin het in vier bijeenkomsten gaat over de emoties en de langdurige stress van klimaatverandering die bij activisten mogelijk fysieke en mentale klachten oplevert.

Klimaatstress, noemt een van de deelnemers Felix van Vugt het. Hij is onder meer activist bij Extinction Rebellion. "Ik doe heel veel en toch voelt het alsof ik niet genoeg doe." Hij hoopt daarover met gelijkgestemden te kunnen praten. De activisten die zich hebben aangemeld worstelen allemaal in meer of mindere mate met dit soort 'klimaatstress'.

"We helpen de klimaatvoorhoede om de balans terug te vinden tussen de grote zorgen om het klimaat en de verbinding met het hier en nu", zegt directeur Robbert Bodegraven van het Humanistisch Verbond. De organisatie wil ervoor zorgen dat de klimaatactivisten niet opgebrand raken. "Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml