'Nieuwe generatie IS-jihadisten komt eraan'
Buitenland

'Nieuwe generatie IS-jihadisten komt eraan'.

In het kalifaat in Syrië en Irak leidt Islamitische Staat kinderen van buitenlandse strijders op tot "een nieuwe generatie terroristen". Daarvoor waarschuwt Europol. 

Volgens de Europese politiedienst blijkt dit uit propagandamateriaal van de jihadbende. Daarin worden koters van de IS'ers aangeprezen als potentiële strijders, zelfmoordterroristen en beulen.  

Het aantal minderjarigen dat wordt meegenomen naar het kalifaat en de hoeveelheid baby's die daar door zogeheten 'jihadbruiden' wordt gebaard, baart Europol grote zorgen. Dit alles valt te lezen in het jaarlijkse rapport van de politiedienst, schrijft The Independent. Europol spreekt van een "toekomstig veiligheidsrisico voor EU-lidstaten". Behalve de bovengenoemde 'rollen' kan het jihad-kroost zich ook bezig houden met fondsenwerving, indoctrinatie, logistieke ondersteuning, rekrutering of fungeren als 'rolmodel' voor de haatclub.  

Eerder dit jaar werd bekend dat minstens vijftig Britse kinderen leven in door IS beheerst gebied. Het kalifaat zou hen zien als 'cruciaal' voor het langetermijnsucces van hun genocidale pedoparadijs, een soort van state building dus. De kids zijn dodelijker in de strijd vanwege hun indoctrinatie en door de afstomping die zij ondergingen tijdens hun verblijf in Raqqa & omstreken, zo luidt de redenering.  

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →