Nieuwe politie

Nieuwe politie 

15 juni 2020 - 11:35

Tijdens de ontelbare betogingen en demonstraties die als catchline ‘Black Lives Matter’ hadden, en die in de eerste plaats gericht waren op politiegeweld, vooral tegen zwarte mensen, heeft de politie vele betogers en demonstranten, vooral zwarte mensen, met geweld behandeld. Daar zijn onnoemelijk veel bewijzen van, middels foto’s en filmpjes die gemaakt zijn door aanwezigen die kort op de bal speelden.

Tijdens een demonstratie in Brussel kreeg een zwarte jongen, een tiener, minutenlang een knie in z’n nek, net zoals George Floyd. Vijf andere agenten bekeken de mishandeling vanop een korte afstand, en deden verder niks, ofschoon ook hier het slachtoffer, me doodsangst in de ogen, schreeuwde dat hij pijn had. De foto die dit tafereel haarscherp uitbeeldt, is schrijnend om te zien.

Een leider van een Amerikaanse politievakbond, die de sarcastische naam Pat Lynch draagt, betoogde in een toespraak dat de politie helemaal niks te verwijten valt. Hij had tijdens z’n speech een achterban van minstens honderd politiemannen, van de eerste tot de laatste wit van kleur. We kunnen eigenlijk besluiten dat het protesteren tegen de agressie van de politie niks oplost en, integendeel, leidt tot nog meer agressie.

Waarin zit de oplossing dan wel? Die zit in de komst van een totaal nieuwe politie, nadat de oude politie integraal van de kaart is geveegd. Het nieuwe politieapparaat dient te bestaan uit verstandige, betrouwbare, beleefde agenten, die een hoge opleiding hebben, anti-agressief zijn, voor geen millimeter racistisch of seksistisch, geen fans van wapens, en die uit verschillende lagen van de bevolking komen, en evenredig wit en gekleurd zijn, man en vrouw, homo en hetero, lang en kort, dik en dun, en jong en oud. Vooral dit laatste is niet onbelangrijk, want het impliceert dat personen van een bepaalde, niet meer zo piepjonge leeftijd, mede kunnen solliciteren naar de post van agent.

Dit betekent dat ook iemand als ikzelf z’n poging kan wagen bij de selectiecommissie. Akkoord, ik ben 62 jaar, maar wie zegt dat ik niet nog minstens twintig jaar een prima agent zou kunnen zijn? Ik ben zo gezond als een vis, met als enig minpuntje dat ik me vijftig jaar te pletter heb gerookt, maar zulks sluit niet uit dat ik in een honderd meter-sprint menig sportman of eerder nog sportvrouw te snel af zou zijn. Bovendien zou ik een aanwinst zijn voor met name de motorpolitie, omdat ik reeds vijfendertig jaren lang een motorrijder ben die vele tienduizenden kilometer op z’n machine heeft rondgesjeesd, zonder een enkel ongeval te veroorzaken of te ondergaan.

Op de koop toe ben ik heel mild. Een agent als ik zou een betoger, demonstrant of pakweg een dief, stalker of roeper van vunzigheden naar mooie meisjes (het mogen ook lelijke meisjes zijn) niet met geweld behandelen, maar er een conversatie mee beginnen, aan de hand waarvan ik degene die ik onder handen heb ervan probeer te overtuigen braaf naar huis te gaan, nooit meer iets verkeerds te doen, en lief te zijn voor partner, kinderen en oma en opa. Ik zou derhalve niet slaan met de matrak, maar zalven met woorden. Ik zou een topagent zijn. En als er uitzonderlijk moet worden geschoten, mag je mij evenmin onderschatten, want tijdens m’n legerdienst in 1983 haalde ik voor schieten een kwotering van negen op tien, en dat zou tien op tien geweest zijn, had ik niet per ongeluk een sergeant-majoor neergekogeld, de klootzak.

Hoe dan ook, met graagte zullen wij de nieuwe politie, met Herman Brusselmans in haar rangen, vreugdevol verwelkomen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.