Nieuwe trend bij hennepbendes: asielzoekers ronselen
Binnenland

Nieuwe trend bij hennepbendes: asielzoekers ronselen.

Asielzoekers, wees waakzaam: drugscriminelen ronselen steeds vaker kwetsbare vluchtelingen om hennep voor hen te kweken. Vaak worden ze al aangesproken in het asielzoekerscentrum. 

In het onderzoek van de Volkskrant wordt gewezen op de arrestaties die hiermee in verband worden gebracht. Asielzoekers zijn beïnvloedbare mensen in een achterstandspositie, met een klein sociaal netwerk en weinig geld. De ronselaars en hennepbazen worden niet gepakt, maar de kersverse, kwetsbare landgenoten mogen naar het politiebureau. Het gedoogbeleid is voor hen niet zo duidelijk, aangezien hun wordt wijsgemaakt dat een hennepkwekerij wel mag in Nederland. 

Lekker duidelijk

In de regio Twente en Oost-Brabant zijn de laatste tijd meer telers met een buitenlandse nationaliteit gearresteerd dan voorheen. Echter ontbreken de exacte cijfers doordat de politie geen nationaliteit of verblijfsstatus van verdachten registreert.

Gevolgen voor asielzoekers

Wanneer een hennepplantage bij asielzoekers wordt opgedoekt, heeft dat in de meeste gevallen geen invloed op hun verblijfsvergunning. Tenzij er een gevangenisstraf vanaf zes maanden wordt opgelegd. Er wordt meestal wel een taakstraf opgelegd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →