Nieuwste kentekens helpen belasting ontduiken
Binnenland

Nieuwste kentekens helpen belasting ontduiken.

Heeft u een hekel aan belasting betalen? Dan kunt u het beste een nieuwe auto kopen. De apparatuur die kentekens scant om te achterhalen of er belasting betaald wordt herkennen de nieuwe kentekens nauwelijks.

Het AD heeft stukken in handen waar dat in staat. De problemen met het scannen zijn er al sinds 2013, in dat jaar kregen bestelauto's als eerste nieuwe kentekens. Twee letters, drie cijfers en nog een letter wordt door de software niet of nauwelijks herkend. Sinds 2013 is er niets aangepast aan de software.

Omdat er momenteel steeds meer personenauto's met een nieuw kenteken zijn grijpt het probleem om zich heen. Het ministerie van Financiën wil via een aanbesteding nieuwe apparatuur aanschaffen. Die moet er dan al halverwege volgend jaar zijn. Tot die tijd zijn belastingontduikers met een nieuwe auto vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Het handmatig nagaan van belastingontduikers staat momenteel onder druk. Vanwege de reorganisatie en vertrekregeling verdwijnen veel controleurs.

Alle artikelen geladen. Overzicht →