Niqaabgalerie opent haar deuren in Den Haag
Entertainment

Niqaabgalerie opent haar deuren in Den Haag.

In het Nutshuis in Den Haag kunt u vanaf 1 mei tot en met 8 juni een fototentoonstelling bijwonen over gesluierde vrouwen in een niqaab. Het islamitisch gewaad ligt in het westen onder vuur. Fotografe Saskia Aukema portretteerde en interviewde dertig moslima's in Engeland en Nederland. 

De tentoonstelling heet 'Too busy being awesome' ofwel 'Te druk met geweldig zijn'. Deze uitspraak zag de fotografe zag op de WhatsApp-profielfoto van één van de niqaabdraagsters. "Je ziet als profielfotootjes veel tekstjes, humoristische en ook wel politieke. Dit vond ik zo'n verfrissende uitspraak en zo compleet in tegenstelling met de clichés."

Vergelijking met een oester
De fotografe viel het ook op dat veel vrouwen gewoon van hun niqaab houden. "Het heeft uiteraard vaak met geloof te maken en de niqaab herinnert de vrouwen eraan dat ze het goede moeten doen. Er zijn er ook die een niqaab gewoon mooi vinden. En ik hoorde de vergelijking met de oester, die mooi blijft door zijn schelp en beschadigd kan raken daarbuiten", aldus Aukema. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →