Update: 'duikboot-lancering NK was fail'
Buitenland

Update: 'duikboot-lancering NK was fail'.

Noord-Korea heeft een ballistische raket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Dat beweert een bevelhebber van het Zuid-Koreaanse leger althans. 

De lancering vond plaats rond half 12 's-ochtends (lokale tijd), vlakbij de Zuid-Koreaanse provincie Hamgyomg, meldt CNN. De Zuid-Koreanen veroordelen met klem het provocerende gedrag van Kim Jong-un en consorten. 

De lancering kwam een dag nadat de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend hadden gemaakt klaar te zijn een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied in te zetten. Het moderne afweersysteem - THAAD genaamd - moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

Update 15.26: 'Lancering was fail'

Het is de Noord-Koreanen helemaal niet gelukt om raketten succesvol te lanceren vanaf een duikboot, beweert het leger van Zuid-Korea.

Wel is rond het middaguur een raket afgevuurd boven de wateren ten oosten van het Koreaanse schiereiland, vermoedelijk vanaf een onderzeeër. Het projectiel zou echter al na korte tijd hebben "gefaald", zo bericht persbureau Reuters op gezag van de militaire bronnen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →