NL en Turkije babbelen weer met elkaar
Binnenland

NL en Turkije babbelen weer met elkaar.

Goedemorgen reaguurders! Bijgekomen van twee dagen kerstdiner en de ellenlange 'gezellige' gesprekken met uw familie? Wij hebben goed nieuws voor u zo op de dag na de kerstdagen: Nederland lijkt weer 'on speaking terms' te zijn met de Turken. Is dat nou niet fijn?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt in het AD dat minister Halbe Zijlstra met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu heeft gesproken tijdens een NAVO-top drie weken geleden. Beide landen lijken volgens de krant bereid te zijn om de (verbale) strijdbijl te begraven en 'tot elkaar te komen'.

Onderwerp van gesprek zal zijn geweest hoe dat te doen. Er is tenslotte nogal wat gebeurd het afgelopen jaar.

Zo noemde Opperturk Erdogan ons nazi's en fascisten nadat wij een Turkse minister hadden weggestuurd die in Rotterdam Turkse regeringspropaganda kwam verspreiden, simpelweg omdat de veiligheid in het geding was. 

Dat schoot de 'trotse' Turken natuurlijk in het verkeerde keelgat. Met als gevolg dat Turkije excuses eiste van Nederland, dat er nooit kwam. Het grootste probleem zal dan ook het opstellen van een verklaring zijn waarin beide partijen dingen over elkaar zeggen, die de twee regeringen elk goed kunnen uitleggen naar hun eigen bevolking.

Eerder kwam al naar buiten dat onze premier Mark Rutte graag het contact met Erdogan wil herstellen. Het is tenslotte toch een NAVO-partner, nietwaar?

Alle artikelen geladen. Overzicht →