NL staat voor 'belangrijke' keuze: zomer- of wintertijd?
Binnenland

NL staat voor 'belangrijke' keuze: zomer- of wintertijd?.

Keuzes, keuzes, keuzes... Het kabinet moet uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel laten weten of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd.

Tja, who cares, zou u denken. Maar blijkbaar willen een hoop - voornamelijk Duitse - mensen hier toch een einde aan maken, bleek uit een enquete in opdracht van de Europese Commissie. Het is ook zo'n gedoe twee keer per jaar, vindt u niet? Voorzitter Jean-Claude Juncker maakte hierop bekend dat het in Europa maar eens afgelopen moet zijn het halfjaarlijks verschuiven van de klok.

In de politiek zijn ze in elk geval blij. Volgens Europarlementariƫr Annie Schreijer-Pierik (CDA) is het voorstel om het klokverzetten te stoppen "pure winst voor onze gezondheid en gezinnen". "Maar het is zwak dat de commissie zelf niet kiest tussen winter- of zomertijd als standaardtijd in de EU."

Schreijer wil zich gaan inzetten voor een Europese regeling: alle landen permanent wintertijd of alle landen zomertijd. "We willen geen rommeltje. Burgers en bedrijven verwachten, verdienen en krijgen Europese eenheid."

Alle artikelen geladen. Overzicht →