NL sluit zich aan bij Europees OM
Binnenland

NL sluit zich aan bij Europees OM.

Welja, we geven tenslotte toch al het gezag uit handen aan Brussel dus kan dit er ook wel bij. De Europese Commissie heeft vandaag bekend gemaakt dat Nederland als 21e EU-land lid wordt van het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat btw-fraude gaat aanpakken. 

De toetreding kunnen wij moeilijk een verrassing noemen, aangezien die in het regeerakkoord al werd aangekondigd. Daarin staat dat "deelname de samenwerking om fraude met EU-geld te bestrijden vergemakkelijkt". Het vorige kabinet-Rutte wilde al meedoen aan het EOM, maar de Tweede Kamer vond destijds dat justitiezaken een nationale bevoegdheid moeten blijven.

Het EOM komt eind 2020 uit de startblokken. In het hoofdkwartier in Luxemburg wordt uit elke deelnemende lidstaat een aanklager gestationeerd. Zij moeten ervoor zorgen dat grensoverschrijdende btw-fraude boven 10 miljoen euro en misbruik van EU-geld minder vaak onbestraft blijven. 

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het EOM zich met de nationale rechtspraak gaat bemoeien (nee, zal wel niet). Overigens wordt er nu al gedacht om het takenpakket uit te breiden, bijvoorbeeld om terrorismezaken te behandelen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →