NL's belastinggeld ging wél naar Britse Oxfam
Binnenland

NL's belastinggeld ging wél naar Britse Oxfam.

Minister Sigrid Kaag heeft het toegegeven, er ging wel degelijk Nederlands belastinggeld naar het Britse Oxfam. Desondanks is destijds besloten dat alle informatie over seksende directieleden in Haïti niet naar buiten gebracht hoeft te worden.

Oxfam Novib wist al sinds 2012 dondersgoed dat de Britse collega's tijdens de wederopbouw in Haïti zich vermaakten met prostituees en informeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken ook daarover. Het mocht namelijk het interne onderzoeksrapport van Oxfam inzien om goed te kunnen uitzoeken of Nederlandse hulpgelden zijn misbruikt. Volgens Oxfam Novib bleek dat niet het geval te zijn.

Nu schrijft minister Sigrid Kaag echter in een brief aan de Tweede Kamer dat er niet alleen hulpgeld naar de Britse Oxfam ging (8,3 miljoen euro), maar dat een deel ook nog eens door de overheid is gedoneerd (lees: door de belastingbetaler is betaald).

Des de vreemder is het dus dat zowel het toenmalige ministerie als de Rekenkamer besloten dat het wel oké was om de zaak in de doofpot te stoppen.

Kaag wil dan ook alsnog laten onderzoeken of dit geld misbruikt is. Wij vragen ons af hoe ze daar achter gaat komen, aangezien het de directie zelf was die van het opgehaalde geld prostituees kocht voor hun seksuele behoeftes terwijl buiten mensen gestorven zijn en huizen zijn ingestort, maar goed.

De VVD heeft in elk geval alvast een goed idee, en dat is de bijdrage aan Oxfam Novib inkorten. Wat zal ambassadeur Dolf Jansen hiervan vinden?

Alle artikelen geladen. Overzicht →