NL roept ambassadeur uit Turkije officieel terug
Buitenland

NL roept ambassadeur uit Turkije officieel terug.

Praten, praten, praten. Nederland en Turkije deden de laatste tijd (achter de schermen) niets anders. Allemaal in een poging om weer een beetje normaal tegen elkaar te kunnen doen. Verspilde moeite, want de gesprekken leidden niet tot een oplossing.

Ons land trekt daarom officieel zijn ambassadeur Kees van Rij terug uit Turkije. "De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

De betrekkingen tussen het land van Erdogan en Nederland staan al bijna een jaar onder hoogspanning. Allemaal omdat de Turken het door de regering werd verboden om op ons grondgebied propaganda te verspreiden. Sindsdien deden Rutte en Erdogan moeite om weer vriendjes te worden, maar het mocht niet baten.

Overigens is deze beslissing van Zijlstra slechts een officiƫle bevestiging van iets wat in de praktijk al gaande was. De Turken hebben de Nederlandse ambassadeur al sinds maart vorig jaar de toegang tot het land geweigerd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →