NL'se kerken zeggen ook 'sorry' (soort van) om slavernij

NL'se kerken zeggen ook 'sorry' (soort van) om slavernij 

30 juni 2023 - 14:30

De samenwerkende kerken in Nederland gaan vanavond tijdens een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ook (een soort van) 'sorry' zeggen om het slavernijverleden. Tijdens de dienst gaan de kerken zoals dat heet 'schuld belijden' over de rol die de kerken hebben gespeeld tijdens de slavernij.

Dat is dus niet echt 'sorry' zeggen, want de mensch is bovenal schuldig aan God als we weer eens Zijn geboden hebben overtreden en onze naasten leed hebben aangedaan. Schuld roept om vergeving, maar Jezus Christus is gekomen om onze schuld te vergeven.

Dus.

Toch zal er in elk geval het leed dat de tot slaaf gemaakte mensen is aangedaan in de koloniën worden benoemd. Maar ook wordt de hoop uitgesproken dat de kerken kunnen meehelpen aan de "heilzame verwerking van het slavernijverleden", aldus de Raad van Kerken, die de dienst houdt aan de vooravond van Keti Koti, het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

Maar dan de grote vraag: gaan de kerken ook meebetalen aan 'sorry'-geld waarom (uiteraard) is gevraagd? Nee, natuurlijk: volgens voorzitter Geert van Dartel van de Raad van Kerken bepaalt God en blabla hebben de kerken daar niet de middelen of de mogelijkheden voor. Hij ziet meer in het vooruithelpen van landen als Suriname, waar veel economische en maatschappelijke problemen zijn.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml