'NL'se staat betaalt zich blauw aan asieldwangsommen'

'NL'se staat betaalt zich blauw aan asieldwangsommen' 

13 februari 2023 - 10:16

Maar natuurlijk, geld zat in dit landje! Er wordt weer fantastisch beleid gevoerd, want de Nederlandse staat (de Belastingbetaler, dus) is een fortuin kwijt aan dwangsommen voor asielprocedures die niet op tijd zijn afgehandeld, meldt De Telegraaf.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kreeg het afgelopen jaar te maken met 20.000 ingebrekestellingen, liefst 4,5 keer meer dan het jaar ervoor. De SGP eist uitleg van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Kamerlid Bisschop schat dat dwangsommen voor asielzoekers in 2022 de schatkist tussen de 80 en 100 miljoen euro hebben gekost en vraagt om openbaarmaking. "Er moet een fatsoenlijke verantwoording komen."

Nu denkt u natuurlijk: hoe zou dat in andere EU-landen zitten? Nou, die hebben daar helemaal geen last van: Nederland kent als enige lidstaat de praktijk van dwangsommen, die asielzoekers kunnen laten opleggen als er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist. Een poging van het kabinet om de gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren, strandde vorig jaar bij de Raad van State.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml