NL'se transportfirma stopt Engeland-ritten door migranten
Binnenland

NL'se transportfirma stopt Engeland-ritten door migranten.

Een enorm trieste dag voor de firma Reining Transport uit Kolham in Groningen. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt te stoppen met ritten naar Engeland wanwege de toenemende agressie bij migranten in Calais. De onderneming stelt dat het de veiligheid van haar chauffeurs niet meer kan waarborgen.

Volgens directeur Gerrit Hes is de huidge situatie momenteel onhoudbaar. Zo wordt zijn personeel geregeld bedreigd met stokken en vinden er regelmatig aanvallen met stenen plaats. "Ik wacht niet tot de eerste doden of zwaargewonden vallen."

Dat er binnen de Europese grezen niet keihard wordt opgetreden tegen dit soort taferelen is natuurlijk schandalig. Buiten de levensgevaarlijke situaties, moeten transportbedrijven ook nog eens flink in de buidel tasten voor elke migrant die erin slaagt het vrachtwagenlaadruim te betreden.

Kostprijs per migrant: 900 euro. Daar komt nog eens bij dat wanneer er voedingsmiddelen worden vervoerd, de lading volgens Hes vaak wordt afgekeurd "omdat migranten hun behoefte doen tussen de lading." Verstekelingen zouden zijn bedrijf al meer dan 300.000 euro schade hebben berokkend.

Doordat meerdere bedrijven schadeclaims bij de verzekering indienen, stijgen de premies explosief. Verzekeraar TVM heeft naar eigen zeggen al miljoenen uitgekeerd aan verschillende bedrijven. Een woordvoerder van TVM stelt dat meer bedrijven overwegen om te stoppen met ritten naar Engeland.

Overigens is uitwijken naar een andere haven dan Calais geen optie voor Reining. "Andere havens hebben geen tunnel, maar een ferry. Dat kost te veel tijd."

Alle artikelen geladen. Overzicht →