NL'se Turken naar Syrië, geven stroopwafels aan soldaten
Binnenland

NL'se Turken naar Syrië, geven stroopwafels aan soldaten.

Kijk, zo kan het ook natuurlijk. Zeven Turken met een Nederlands paspoort zijn de afgelopen weken lekker op vakantie geweest naar Syrië. Niet om slachtoffers van de oorlog daar bij te staan, maar om de Syrische regio Afrin binnenvallende Turksoldaten een hart onder de riem te steken.

Letterlijk, want het zevental heeft tweehonderd kilo stroopwafels uitgedeeld aan de militairen. UETD, een in Nederland gevestigde lobbyorganisatie van Erdogans AK Partij, speelde door het mede-organiseren van de 'stroopwafelmissie' een grote rol in het actieplan van de Turken, die stellen dat hun hart bij de Turkse soldaten ligt.

UETD, UETD. Waar kennen we hen nu van? Ah, die gaven vorig jaar nog geheime politieke trainingen aan Turkse Nederlanders.

Politiek is stomverbaasd

Anyway, in Nederland is met grote verbazing gereageerd op het hele gebeuren. CDA, VVD en PVV uiten felle kritiek op het stroofwafeltafereel. VVD-Kamerlid Bente Becker weet niet wat ze met de situatie aanmoet en schaart het initiatief onder "een voorbeeld van een groter probleem van mensen die zich in Turkije meer thuis voelen dan in Nederland. Al dan niet beïnvloed door de lange arm van Erdogan."

CDA heeft inmiddels Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, om ophelderig gevraagd. PVV-leider Wilders: "Turken die voor een invasie van Turkse militairen stroopwafels gaan maken. Ik zou zeggen: als je solidariteit daar ligt, blijf lekker daar."

Alle artikelen geladen. Overzicht →