Nog even en Eneco doet het licht uit

Nog even en Eneco doet het licht uit 

14 september 2022 - 11:14

Volgens de lichten in Brussel (no pun intended) moeten we met z’n allen 10% stroom gaan besparen. Dit om de torenhoge energierekening te verminderen. Soms he, soms zou je die mensen wat doen. Alsof de kosten minder worden door 10% stroom te besparen. Ja, relatief gesproken misschien een beetje. Maar wie zijn energierekening onder de loep neemt – en dat zijn er dit jaar velen – komt tot de bizarre conclusie dat ‘ie 1. geld terugkrijgt 2. dus bespaart heeft in zijn verbruik en 3. vervolgens een torenhoog nieuw maandbedrag mag ophoesten.

De tegenstrijdigheid van het geheel is dat de kosten zijn verveelvoudigd ondanks mindering van het verbruik. Want als je het afgelopen jaar 30 procent bespaard hebt op je verbruik en de kosten desondanks 130 procent zijn gestegen in plaats van 30 procent gedaald, is de prijs van het verbruik gestegen. En nu in gewonemensentaal- en handelingen: als je eerst zes flessen cola kocht voor 6 euro, je vervolgens mindert naar vier flessen en de prijs alsnog 13 euro is, wat valt er dan in hemelsnaam nog te minderen? Je bent al van zes naar vier gegaan, dan kun je nog wel proberen naar drie terug te gaan maar met die 13 euro, kom je nooit meer terug op de oude prijs. Het enige wat rest is kappen met cola – maar ja, dat is minstens net zo verslavend als de stroom die nodig is om je telefoon en andere apparaten op te laden.

Het zit ‘m niet in de besparing, het zit ‘m in de kosten. En aangezien de energieprijs is opgebouwd uit belastingen belastingen en nog ‘ns belastingen, zit er maar één ding op: belastingen minderen. Maar ja, politici hebben één dagtaak: zorgen dat het minderen van belastingen niet ten koste van hun budget gaat dus nee, belasting minderen gaat niet gebeuren. Dokken zul je! Of kou lijden, dat kan ook. Eigen keuze! Hoor!!

Nog zo’n plan: het helpen van mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Ehm. Tja. Definieer ‘niet kunnen betalen’. Mijn energierekening is met 1300 euro bijna 50% hoger dan mijn hypotheek. Heel eerlijk? Eigenlijk kan ik mijn energierekening niet betalen maar wie gaat dat geloven? "Met jouw inkomen, moet dat toch lukken?!" Ja, dat vind ik ook. Maar aan het einde van het jaar staat Sigrid Kaags belastingdienst aan mijn deur te kloppen: AUFMACHEN! ZAHLEN! En dat ik dan 1300 euro aan Eneco heb afgedragen per maand en niets heb kunnen reserveren voor de staatskas, zal ze niet leuk vinden. Maakt niet uit, als ik geen belasting betaal, krijg ik een boete. Dus Sigrid wint, hoe dan ook.

Dan moet je maar kleiner gaan wonen! Ook al zo’n blablabla. Mijn hypotheeklasten zijn die van gemiddeld Nederland en zoals gezegd: op mijn oude energierekening van 575 euro had ik 30% bespaard. Er is geen andere oplossing dan kou lijden. Want de politici van dit land straffen sparen en hebben geen idee wat zich afspeelt achter de voordeur van gemiddeld Nederland. Nog even en Eneco doet het licht uit; en niet alleen in Brussel.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.