Nóg meer munitie afgekeurd na extra inspectie Mali
Buitenland

Nóg meer munitie afgekeurd na extra inspectie Mali.

In de aanloop naar de beëdiging van nieuwe defensieminister Ank Bijleveld komt er wederom slecht nieuws naar buiten over het materieel bij defensie: meerdere soorten munitie zijn mogelijk aan te hoge temperaturen blootgesteld.

Behalve de reeds uit gebruik gehaalde 60 mm-mortiermunitie blijken nu ook antitankmunitie en rookgranaten niet gegarandeerd veilig voor gebruik in Mali. Tijdens een inspectie bleek dat ook deze munitie mogelijk 'aan te hoge temperaturen is blootgesteld'.

Totdat deze mogelijk onveilige munitie is vervangen door nieuwe goedgekeurde munitie moeten de manschappen in Mali het ook zonder deze middelen stellen.

Per 13 oktober was ook al een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren die
momenteel in de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hierbij gaat het volgens Defensie niet om een probleem met de munitie maar om een probleem met de lanceerbuis. De druk in de buis zou zakken waardoor mogelijke veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Begin deze maand is de missie in Mali stilgelegd voor extra veiligheidscontroles naar
aanleiding van het vernietigende rapport van de OVV over het dodelijke mortierongeluk in
Mali.

Afgelopen zaterdag zijn ongeveer 290 van Onze Jongens weer aan het werk gegaan. Althans, voor zover er überhaupt goedgekeurde munitie voorhanden is, maar 'pinda, pinda' roepen kan natuurlijk altijd. Het is wel de vraag hoe dat werkt bij mortieren: gewoon heel hard PINDA PINDA roepen?

Alle artikelen geladen. Overzicht →