Noodtoestand Zika in Puerto Rico
Buitenland

Noodtoestand Zika in Puerto Rico.

In Puerto Rico is de noodtoestand uitgeroepen doordat de wijdverbreide verspreiding van het zikavirus een "substantiële bedreiging" vormt voor de volksgezondheid in het Amerikaanse gebiedsdeel. Dat verklaarde de Amerikaanse minister voor Volksgezondheid gisteren (lokale tijd).

Het virus verspreidt zich snel over de Caribische archipel waar honderden zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's risico lopen besmet te raken. De gouverneur van Puerto Rico had verzocht om de noodtoestand uit te roepen, die het Amerikaanse ministerie de mogelijkheid geeft meer steun te bieden aan Puerto Rico om de uitbraak te bestrijden.

Cijfers
De autoriteiten van Puerto Rico meldden gisteren dat er 10.690 officieel vastgestelde gevallen van besmetting met zika bekend zijn. Ruim duizend daarvan betreffen zwangere vrouwen. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger, doordat veel Puerto Ricanen geen last hebben van de symptomen die bij het virus horen en zich daardoor niet laten testen.

Symptomen
Mensen die met zika besmet zijn kunnen last krijgen van onder meer lichte koorts, huiduitslag, pijn in spieren en gewrichten en vermoeidheid. De klachten kunnen twee tot zeven dagen aanhouden, maar 80 procent van de mensen die besmet raken met het virus heeft nergens last van.

Tot nu toe zijn in 55 landen en gebiedsdelen uitbraken van het virus gemeld, waarvan de meeste in Noord- en Zuid-Amerika, aldus het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie. Brazilië is het zwaarst getroffen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →