Noord-Korea beschuldigt overloper van kinderontvoering
Buitenland

Noord-Korea beschuldigt overloper van kinderontvoering.

Noord Korea beschuldigt een overloper van betrokkenheid bij een ontvoering van kinderen. Dit hele plan zou bedacht zijn door Zuid-Koreaanse agenten.

Seoul ontkent de beschuldigingen en eist onmiddellijke vrijlating van de man, meldt de South China Morning Post.

In een op z'n Noord-Koreaans strak opgezette en gescripte persconferentie in Pyongyang 'bekende' de 53-jarige Ko Hyon-chol dat hij heeft geprobeerd twee weeskinderen te ontvoeren naar Zuid-Korea. Zelf vluchtte hij in 2013 van Noord- naar Zuid-Korea waar hij het Zuid-Koreaans staatsburgerschap kreeg. 

"Ik ben een onvergeeflijke misdaad begaan door betrokken te zijn bij een poging tot ontvoering van kinderen", zei Ko in tranen. Verder praatte hij een halfuur lang hevig snikkend over zichzelf als 'verrader'.

Deze zaak komt voort uit een lopend conflict tussen de twee landen, over Noord-Koreaanse vrouwen die vanuit China zouden zijn overgelopen naar Zuid-Korea. 

Hoewel Pyongyang ervan overtuigd is dat de vrouwen zijn ontvoerd naar Zuid-Korea, zegt Seoul dat zij vrijwillig zijn overgelopen. De gezaghebbers in de hoofdstad hebben de Noord-Koreanen dan ook opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met het 'illegaal arresteren' van hun inwoners.  

Meer lezen over Noord-Korea?
Alle artikelen geladen. Overzicht →