Noord-Koreanen vieren bierfestival
Buitenland

Noord-Koreanen vieren bierfestival.

Als het aan alleskunner en oppermens Kim Jong-Un ligt, is Noord-Korea over vijf jaar een "hoogbeschaafde macht." Om dit te bereiken gaat het land onder meer investeren in cultuur, te beginnen met een bierfestival dat afgeleid is van het Oktoberfest. Dit weekend werd er in Pyongyang afgetrapt met de allereerste editie.

Maar liefst twintig dagen lang kan er door de inwoners van Pyongyang worden genoten van het gele goud. Kim wil dat het festival vanaf nu ieder jaar een terugkerend ritueel wordt. De opzet van het Oktoberfest is zo goed mogelijk geïmiteerd: de bieries worden geserveerd in pullen, er kan plaatsgenomen worden aan houten tafels en de drankjes worden gebracht door vrouwelijk schoon. Tegenvallertje: de Dirndl-jurkjes zijn ingeruild voor stewardessen-pakjes.

Maar één biermerk

Veel keus geeft Kim zijn onderdanen niet. Alleen het Noord-Koreaanse biermerk Taedonggang wordt verkocht. Een festivalganger weet echter heel goed wat er nog meer te koop is in de wereld. Zo zegt de bezoeker: "Heineken is het beroemdste biertje ter wereld. Maar ook de allerduurste van Nederland. Voor ons is dat Taedonggang en ik denk dat het nog duurder is in verhouding ook". 

De toegang voor een dagje zuipen in Pyongyang kost omgerekend drie dollar. Daar krijg je van de Briljante Kameraad nog twee biertjes cadeau bij, zo meldt de NOS. Mocht men daar niet genoeg aan hebben, dan kan de Noord-Koreaan kiezen voor gele rakkers die in prijs variëren van vijftig cent tot drie dollar. In onderstaand filmpje kunt u de altijd vrolijke onderdanen van de Geweldige Leider met uw eigen ogen aanschouwen:

Alle artikelen geladen. Overzicht →