NPO, toon ballen! Breng Matthijs van Nieuwkerk terug op tv!

NPO, toon ballen! Breng Matthijs van Nieuwkerk terug op tv! 

08 juni 2023 - 14:18

Het wordt nu écht tijd dat Matthijs van Nieuwkerk terugkeert op tv. De ooit gevierde tv-presentator zit al maanden thuis sinds een smeuïg maar opgeblazen Volkskrant-verhaal over angstcultuur op de redactie van De Wereld Draait Door. Dit heeft nu wel lang genoeg geduurd. NPO, toon ballen en breng Matthijs terug!

Want wat heeft Matthijs van Nieuwkerk nou eenmaal gedaan? Welke walgelijke daden heeft hij verricht die het verantwoorden dat hij nu al sinds november in zijn Twentse boerderij de ene na de andere fles wijn zit weg te slokken? Als we het artikel van de Volkskrant van november 2022 mogen geloven, was Matthijs als presentator van DWDD niet altijd het zonnetje in huis. Hij werd weleens boos. Hij verhief weleens zijn stem. Hij was weleens onaardig. En de druk van een dagelijkse talkshow werd hem duidelijk allemaal een beetje teveel.

Maar had hij losse handjes? Nee. Betastte hij vrouwen? Alleen als ze dat wilden. Liep hij als een Harvey Weinstein piemeltje bloot over de redactievloer? Nee. Stuurde hij als Marc Overmars de hele dag ongevraagd privéfoto's rond? Nee. Was het een slechte presentator die zijn vak niet meer verstond? Nee. Had hij een dusdanig slechte adem dat mensen pardoes flauwvielen? Nee. Van dit alles niks. Was hij misschien een klein tikkeltje ijdel en tuitte hij net wat te vaak zijn lippen als hij een fotocamera zag? Ja, dat wel, maar dat is geen misdaad.

Wat natuurlijk vooral kwalijk is, het echte onrecht, is dat BNNVARA, de omroep die door Matthijs jarenlang overeind is gehouden en die zonder hem allang geen dubbeltje meer waard was geweest, hem na het eerste de beste zuchtje woke-tegenwind direct keihard heeft laten vallen. Net zoals zij de werknemers van De Wereld Draait Door lieten vallen die tevergeefs bij de omroep aanklopten voor een luisterend oor. Je zou op het eerste oog misschien anders verwachten van BNNVARA, de in naam socialistische omroep, maar zoals het echte wegkijk-PvdA'ers betaamt, gooien ze liever de eigen mensen voor de bus dan dat ze een moeilijke situatie aangaan en proberen op te lossen.

Van BNNVARA valt wat het rehabiliteren van Van Nieuwkerk betreft dus niet veel te verwachten. Woke is woke en gecanceld is gecanceld. Voor nuance, mededogen of relativering is uit angst om verweten te worden dat je het verkeerde doet geen ruimte. Bij BNNVARA is alleen ruimte voor goede mensen, nette mensen, juiste mensen en voor goede meningen, nette meningen en juiste meningen (en voor Tim Hofman, die hier dan weer ver - maar dan ook echt ver - boven staat).

Maar Jan 'The Don' Slagter is geen BNNVARA. Jan 'The Don' Slagter is Omroep Max en hij maakt zich hard voor een terugkeer van Matthijs. Hij gaat zelfs op korte termijn programma-ideeën voor Matthijs bij de NPO indienen, zo meldde hij dinsdagavond aan het ANP. En aangezien Matthijs inmiddels ook allang niet meer de zongebruinde Jordanese God is die de ene na de andere stagiaire aan zijn toverstaf rijgt, is het misschien ook wel een gedroomde combinatie, Matthijs en bejaardenomroep. En Jan Slagter is natuurlijk ijdel genoeg om Matthijs zelf als eerste te willen interviewen over zijn comeback.

Het wachten is nu op de bobo's van de NPO.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml